Mivel és hogyan lehet etetni a gólyákat?

Ha a napokban még gólyával találkozol itthon, akkor az a példány valószínűleg egész télen marad. Ebből a cikkből kiderül, hogy ha muszáj etetni, azt miként és legfőképp mivel teheti meg a közösség.

Szerző:
Mályi Madármentő Állomás
Fotó:
Adobe Stock
2020. december 1.

Ha a napokban még gólyával találkozol itthon, akkor az a példány valószínűleg egész télen marad. Ebből a cikkből kiderül, hogy ha muszáj etetni, azt miként és legfőképp mivel teheti meg a közösség.

Nem új keletű jelenség, hogy egy-egy gólya Magyarországon tölti a telet. A mályi madármentők még évekkel ezelőtt szedték össze a legfontosabb infókat azzal kapcsolatban, mit kell kezdeni télen az itthon maradt gólyákkal, ami természetesen a mai napig nem vesztette érvényét.

Először is: nem kell félni attól, hogy a madár megfagy nálunk télen. A gólyák nem azért költöznek ilyenkor melegebb vidékre, hogy napozzanak, hanem amiatt, mert nem találnak megfelelő mennyiségű táplálékot. Főként rovarokkal, kisrágcsálókkal, hüllőkkel táplálkoznak, ezekkel pedig tavasszal és nyáron lehet találkozni. Előfordulhat, hogy a gólya nincs megfelelő kondícióban vagy megsérült, ezért az itt telelő madárról érdemes szólni az illetékes nemzeti parknak vagy természetvédelmi felügyelőségnek.

Néhány tipp arra az esetre, ha gondoskodni kell a gólyáról:

  • Jó, ha mindig ugyanaz az ember adja neki az élelmet ugyanabban a ruhában (kabátban), mert így a madár be tudja azonosítani, és csak egy emberhez fog kötődni. Ha túlságosan megszelídítjük a gólyát, akkor nem fog félni később az emberektől.
  • Eleinte a tartózkodási helye közelében jól látható szabad terepen kell kitenni az ennivalót, akkor, amikor a gólya is ott van és látja. Ha ehhez társítunk egy hangot, mondjuk füttyöt, csengőt vagy sípot, ami nem túl hangos, akkor a madár egy idő után tudni fogja, hogy élelmet kap. Ne tegyünk hirtelen mozdulatot. Miután kiraktuk a táplálékot, távolodjunk el legalább 50-60 méterre.
  • Az élelmet két ujjnyi darabokra vágjuk. Csontos húst vagy ennek híján a hús mellé kalciumot adjunk neki, például a tojás héját kifőzve, kiszárítva, porrá törve (ezt lehet például iskolákból, óvodákból kérni, ahol sok tojást használnak).
  • Amit a gólya ehet: patkány, egér, hal, marha, csirke, naposcsibe, más szárnyasok. Javasolják a csirke- és kacsanyakat, mert olcsó és jó táplálék, mivel csontos és velős részeket is tartalmaz. A farháttal óvatosan kell bánni, mert éles csontok vannak benne. A szárnyasok fejét kalapáccsal érdemes szétzúzni, a kacsa és a liba csőrét el kell távolítani.
  • Ne adjunk a gólyának sertéshúst!
  • Ami a mennyiséget illeti, annyit kapjon, amennyit megeszik, napi kb. 2-3 alkalommal, lehetőség szerint változatosan.
  • Kutyát pórázon sétáltassunk, nehogy elkapja az esetlegesen legyengült gólyát.
  • Ha esett a hó, érdemes egy 10x10 méteres területen ellapátolni a havat, hogy tudjon kicsit sütkérezni a gólya.
Cikkajánló