Mocsárciprusok birodalmában - A Tiszaigari Arborétum kulcsosháza

A Közép-Tisza-vidék egyik legismertebb és legnépszerűbb turisztikai desztinációja a Tisza-tó, ehhez nem fér kétség, mi ugyanakkor mégsem a madárparadicsom közvetlen közelében, hanem Tiszaigar csodálatos arborétumának szívében találtuk meg szálláshely-látogatós rovatunk kiszemeltjét. Egy éjszaka erejéig a kulcsosház mellett egy teljes gyűjteményes kert is csak a miénk volt.

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Garancsi Kata
2019. július 7.

A Közép-Tisza-vidék egyik legismertebb és legnépszerűbb turisztikai desztinációja a Tisza-tó, ehhez nem fér kétség, mi ugyanakkor mégsem a madárparadicsom közvetlen közelében, hanem Tiszaigar csodálatos arborétumának szívében találtuk meg szálláshely-látogatós rovatunk kiszemeltjét. Egy éjszaka erejéig a kulcsosház mellett egy teljes gyűjteményes kert is csak a miénk volt.

Egy természetbarát hadmérnök öröksége

 

A Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság (NEFAG Zrt.) által az elmúlt években több mint százmillió forintos beruházás keretei között komplex módon megújított Tiszaigari Arborétum a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaigar községtől délre, a Tiszafüred-Kunhegyesi-sík északi részén, Tiszafüredtől és a Tisza-tótól csupán 10 kilométerre fekszik. Széky Péter (1828-1903) földbirtokos és okleves hadmérnök 1867-ben látott neki az élőnövény-gyűjtemény kialakításának. Célja egy 2 hektáros sétakert létrehozása volt, amelybe a tájra jellemző, könnyen meghonosítható, a környéken is előforduló fa- és cserjefajokat válogatott össze.

 

 

 

Ambiciózus, ugyanakkor szakmai szempontból jól átgondolt projektjét fia vitte tovább: a kert szépen fejlődött, kiterjedése és növényállományának változatossága növekedett. Bár mindkét világháborút sértetlenül átvészelte a terület, 1945 után számos fáját kivágták, gondozását elhanyagolták. Az elkövetkező évtizedekben - felismerve az itt rejlő értékeket - többször is bővítették, és 1976-ban országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították az arborétumot.

 

 

 

A védett természeti terület jelenlegi kiterjedése 29 hektár. Az itt élő fa- és cserjefajok, -alfajok és változatok száma meghaladja a kilencszázat. A Tiszaigari Arborétum botanikai értékei közül a mintegy 1500 egyedet számláló mocsárcipruserdő unikálisnak tekinthető hazánkban, a tölgygyűjtemény pedig szintén különleges a maga nemében. Az év minden napján (belépődíj ellenében) szabadon látogatható Széky-örökség életben tartása és fejlesztése, közjóléti elemekkel való felturbózása a NEFAG Zrt. feladata, míg a természetvédelmi kezeléséért a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság felel.

 

Külcsín és belbecs

 

A tizenhat szállóvendég befogadására alkalmas, korábban fogadóépületként használt kulcsosház az arborétum szívében, sétautak kereszteződésében található. Teljes körű, már-már újjáépítésnek is beillő felújításon esett át, az eredmény pedig magáért beszél.

 

 

Az arborétumi tájképbe szépen illeszkedő, harmonikus színvilágú épület földszinti részén egy igen tágas - társalkodásra, étkezésre, csapatépítős megbeszélésre és kisebb létszámú szakmai meetingek megtartására egyaránt alkalmas, projektorral és vetítővászonnal felszerelt - közösségi tér, egy akadálymentesített, illetve egy normál mosdó, valamint egy kiválóan felszerelt konyha található. Mi ez utóbbit vettük szemügyre a legalaposabban, és arra jutottunk, hogy az üzemeltetők klasszul megérezték, mire lehet szüksége az itt megszállóknak.

 

 

Méretes, fagyasztóval kombinált hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, kerámia főzőlap hőlégkeveréses sütővel, vízforraló, kenyérpirító, továbbá edények, tányérok és ivóalkalmatosságok sokféle méretben és hatalmas mennyiségben. Semmiben nem szenvedtünk hiányt gasztroeszközfronton.

 

 

Az emeleten lakó-háló szobák és nemek szerint elszeparált vizesblokkok találhatók. Előbbiekből összesen négy van, és mindben négyen hajthatják nyugovóra a fejüket emeletes és hagyományos ágyakon, amelyekhez kiváló minőségű ágynemű is tartozik.

 

 

A tisztálkodóhelyiségekben angolvécé, mosdó és tágas zuhanyzó található egy-egy „napfénykoncentrálós fényforrás” társaságában, amelyek elektromos áram felhasználása nélkül, a nap sugarait összegyűjtve és lefelé irányítva biztosítanak napközben barátságos világosságot. A kulcsosház fűtéséről fatüzelésű kazánra épülő radiátorrendszer gondoskodik, amely nem igényel semmiféle beavatkozást a vendégek részéről. Minden nyílászárót szúnyoghálóval láttak el - apróságnak tűnik, de itt, a Tisza-tó szomszédságában ez akár életmentő is lehet.

 

 

Kiknek való?

 

Mindazoknak, akik egy fantasztikus arborétum nem mindennapi hangulatot árasztó életterében szeretnének megszállni. Azoknak, akik matuzsálemi fák és botanikai kuriózumok közelében érzik jól magukat, de mindemellett a kényelmes, remekül felszerelt kulcsosház és az arborétum területén található közjóléti berendezések - nyársaló- és tűzrakó helyek, padgarnitúrák, csatorna felett átívelő hidacskák, hinták és filagóriák - nyújtotta szolgáltatásokkal is élni kívánnak. Családoknak és baráti társaságoknak, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. Ne feledjük, ha ellátogatunk Tiszaigarra, az arborétum határában álló, több száz éves Mátyás király fát semmiképpen se hagyjuk ki!

 

 

Hasznos információk

Információ és foglalás
www.nefag.hu
szolnok@nefag.hu
+36-20/382-9653 (Blaskó Mihály arborétumvezető)
+36-56/512-110

 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2018. július-augusztusi számában.

 

A KORÁBBI MAGAZINOKAT ITT LEHET MEGRENDELNI.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Víztározóból madárparadicsom - A Tisza-tó

Tavaszi bringás Tisza-tó-kerülés

Három tonna műanyagot szedtek össze a Tisza-tóból
 

Cikkajánló