Mocsári kockásliliom lett 2016 vadvirága

Lezárult az Év Vadvirága szavazás, és a négy közül a legritkább jelölt, a mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) meggyőző fölénnyel nyert.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Shutterstock
2016. január 11.

Lezárult az Év Vadvirága szavazás, és a négy közül a legritkább jelölt, a mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) meggyőző fölénnyel nyert.

 

Minden korábbi évnél több voks (1260) érkezett az Év Vadvirága 2016 szavazásra. A négy jelölt közül a mocsári kockásliliom (Fritillaria meleaagris) kapta a legtöbb (503) szavazatot (40%). A második helyen végzett a nagyezerjófű (Dictamnus albus, 289 szavazat, 23%), harmadik lett a turbánliliom (Lilium martagon, 259 szavazat, 21%) és negyedik a medvehagyma (Allium ursinum, 209 szavazat, 17%) - tette közzé blogján Molnár V. Attila botanikus.

A liliomfélék családjába tartozó, kotuliliomként is ismert mocsári kockásliliom hagymás évelő keskeny, szálas tőlevelei akár 20 cm hosszúak is lehetnek. Szórt állású, szürkészöld szárlevelei szintén szálasak, legfeljebb 1 cm szélesek. Bókoló, harang alakú, márciustól áprilisig nyíló, magános, sakktáblaszerűen világos foltos virágai rózsaszínben és vörösesbarnában pompáznak. Termése 1-2 cm-es tok. A mocsár- és lápréteken, illetve ligeterdőkben előforduló kotuliliom hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

 Hazánkban az ország északkeleti részén, a Beregtől Aggtelekig, a Bükkig és a Mátráig, valamint az ország délnyugati részén, a Kemenesháttól a Mohácsi-szigetig fordul elő. Az ország középső területeiről hiányzik, de innen nem messze Párkány (Štúrovo) közelében, Szlovákiában megtalálható.

A Magyar Természettudományi Múzeum blogján bővebben olvashatsz a győztesről.

Kapcsolódó cikkeink:

Buglyos szegfű, a sallangszirmú láprétlakó

Magyar unikum, a pilisi len

Cikkajánló