Most költöznek a szárazföldre a szalamandrák

Naptár nélkül is tudják a foltosszalamandra-lárvák, hogy itt az idő elhagyni víz alatti otthonukat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
2023. szeptember 5.

Naptár nélkül is tudják a foltosszalamandra-lárvák, hogy itt az idő elhagyni víz alatti otthonukat.

Itt az ősz, az éjszakák egyre hűvösebbek. Ilyenkor költöznek a szárazföldre a szalamandralárvák a hűs, hegyi patakokból. Testükön sárga foltok jelennek meg, a kopoltyúbojtjaik eltűnnek, és áttérnek a szárazföldi életmódra – hívja fel a figyelmet az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. Megemlítik ugyanakkor, hogy a feltűnő színezet arra utal, hogy a hüllő bőre mérget tartalmaz, ami ugyan nem veszélyes az emberre, de ha a szemünkbe kerül, az nem túl kellemes érzés.

Foltos szalamandrával leginkább a Kőszegi- és a Soproni-hegységben, az Őrségben és az Északi-középhegységben találkozhatunk, de előfordul a Visegrádi- és a Budai-hegységben is. Nem könnyű összefutni vele, inkább éjszaka aktív, de a csapadékos idő nappal is előcsalhatja.

A védett állatfajra (természetvédelmi értéke 50 000 Ft) élőhelyei zsugorodása, az autógázolás, és a kitridgombák jelentik a legnagyobb veszélyt. A szalamandra lárvái végtagokkal és kopoltyúkkal születnek, és augusztus-szeptemberre átalakulnak. Ekkor kezdik meg felnőtt életüket a szárazföldön.

A szalamandrákról itt olvashatsz bővebben.

Cikkajánló