Minden szempontból különleges – a foltos szalamandra

Bár alapvetően nagyon ritkán lehet velük összefutni, az esők sok helyen tömegesen csalták elő a foltos szalamandrákat. Íme, amit tudni kell róluk.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2022. június 14.

Bár alapvetően nagyon ritkán lehet velük összefutni, az esők sok helyen tömegesen csalták elő a foltos szalamandrákat. Íme, amit tudni kell róluk.

A foltos szalamandra az Északi-középhegységben, a Kőszegi- és a Soproni-hegységben, illetve az Őrségben fordul elő, de kicsiny maradványpopulációi élnek a Visegrádi- és a Budai-hegységben is, ez utóbbiról 2008-ban szereztek tudomást a szakemberek. A faj a nyirkos, árnyékos, idősebb faállományú lomberdőket kedveli. Főleg éjszaka aktív, de borús időben napközben is látható. Feltűnő citromsárga, narancssárga, esetenként narancsvörös foltjaival mérgező bőrváladékára hívja fel a figyelmet, ami az ember bőrével érintkezve, irritálja azt.

A régi időkben babonás félelem és számos hiedelem övezte a szalamandrákat. Úgy hitték például, hogy mágikus képességével eloltja a tüzet, vagy, ha beleseik a kútba, megmérgezi a vizet. Szegény állatok gyakran estek alkimisták és méregkeverők áldozatául is. Mára ezek a veszélyek szerencsére már nem fenyegetik őket, de jött helyette más, az alkalmas élőhelyek zsugorodása, a tavaszi, őszi időszakban a vonulási útvonalak által érintett közutakon az autóforgalom okozta pusztulás, valamint a kétéltűekre világszerte nagy veszélyt jelentő kitridgombák. Ez utóbbi témáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

A foltos szalamandra elevenszülő faj. A párzási időszak általában április-május környékén kezdődik, de egészen őszig kitolódhat. A hím az ivarsejteket egy úgynevezett ondótokban helyezi a nőstény kloakájához, amelyet az felvesz, és a megtermékenyítés a nőstény testén belül történik meg.

Ilyen a szalamandranász, az avaron:

Egy nőstény átlagosan 40 lárvát hoz világra, a lárvák a következő tavasszal, végtagokkal és kopoltyúkkal látják meg a napvilágot, majd augusztus-szeptembere alakulnak át, ekkor hagyják el a vizet, és válnak felnőttekké.

Az alábbi videóban megnézhetjük a kis szalamandrák születését.

A foltos szalamandra Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

A fajjal kapcsolatos észleléseit bárki feltöltheti a herpterkep.mme.hu internetes felületre.

A foltos szalamandráról további érdekességeket találhattok az MME Kétéltű-és Hüllővédelmi Szakosztályának oldalain, például itt.

Cikkajánló