Most minden esélyed megvan rá, hogy elcsípd a fenyőszajkót

Az utóbbi hetekben sok helyen figyelték meg a madarat Magyarországon, a legkülönbözőbb helyeken. Ez főként a madarászok, a lelkes madármegfigyelők és a fotósok számára lehet örömhír.

Szerző:
MME
Fotó:
MME
MME / Waleri Bykowski
2018. november 29.

Az utóbbi hetekben sok helyen figyelték meg a madarat Magyarországon, a legkülönbözőbb helyeken. Ez főként a madarászok, a lelkes madármegfigyelők és a fotósok számára lehet örömhír.

Október közepén töltötték fel az idei szezon első megfigyelési adatát a birding.hu-ra - írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Azóta több mint száz fenyőszajkót (Nucifraga caryocatactes) láttak már, akik többnyire bizalmasan viselkedtek, közel lehetett menni hozzájuk.

 


A dekoratív madárfaj három példányát meg is jelölték a madárgyűrűzők, kettőt Fejér megyében, Szabadegyházán és egyet Nógrád megyében, Érsekvadkerten. Ez ritka dolog: a haza adatok szerint 1985-től csupán 17 fenyőszajkót gyűrűztek meg.

 
A faj Európa középső és délkeleti részein, elsősorban a hegyvidékeken, míg Skandináviában, illetve ettől keletre a síkvidéken fészkel. Ázsiai elterjedési területe a Távol-Keletig, illetve Közép-Ázsiáig húzódik. Magyarországon szórványos átvonuló és téli vendég, egyes inváziós években - amilyen az idei év is - gyakrabban találkozhatunk vele.

 


Európában két alfaja fordul elő, nálunk zömmel a törzsalak kerül elő, de az inváziós években, így idén is, a szibériai alfaj (N. c. macrorhynchos) megjelenése a jellemző. Az inváziói az elterjedési területén levő gyenge fenyőmag terméssel vannak összefüggésben. Hazánkban legtöbbször az Északi- és a Dunántúli-középhegységben, illetve a nyugati határszélen figyelik meg, de azokban az években, amikor nagyobb számban megjelenik a Kárpát-medencében, az egész országban találkozhatunk vele - írja az MME.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Minden, amit a téli madáretetéshez tudni kell

Újabb ritka egzotikus madárvendég a Fehér-tónál

Ilyen kihipózott cinegét itthon még nem láttak

Ezzel vonzhatod a kertedbe a harkályokat

Cikkajánló