Most virítanak a zalai rododendronok

A Zalaegerszeg melletti, különleges mikroklímájú Azáleás-völgy mélyén idén a kedvező időjárás miatt a szokásosnál tovább tarthat az egzotikus növények pompázása.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2017. május 19.

A Zalaegerszeg melletti, különleges mikroklímájú Azáleás-völgy mélyén idén a kedvező időjárás miatt a szokásosnál tovább tarthat az egzotikus növények pompázása.

A zalai megyeszékhely környékén járva érdemes benézni a város déli határában elterülő völgybe, ahol minden év májusában egyedülálló színpompa és tömény virágboltillat fogadja a látogatókat. 

  

  

Az északi tájolású, szűk völgyben az 1960-as években, az elburjánzott akácos kiirtásával kezdődött egy szabadon látogatható, arborétumjellegű erdő kialakítása. A fafajok mellett a hely hírnevét leginkább az ide telepített több száz rododendronnak köszönheti.

 

 

A havasszépének is nevezett cserjék eredeti hazája Japán, India és a Himalája vidéke. Európába már évszázadokkal ezelőtt megérkezett, és főleg az Brit-szigetek párás levegőjén nyílnak nagy tömegben a kertekben, és sokszor azokon kívül is.
 

 

Az azáela szintén kínából származó növény, ami hazánkban szobanövényként is elérhető, bár tartása sok odafigyelést kíván. Hűvös, de nem fagyos, páradús levegőt és savanyú talajt igényel: a meszet még a csapvízben előforduló vízkő formájában sem viseli el. Az Azáelás-völgyben nem meglepő módon stabil populációja él.

 

 

A virágos cserjék fölé olyan fenyőkülönlegességek is magasodnak, amikből az egész országban csak néhány példány fordul elő: japán vörösfenyő, simafenyő, kaukázusi jegenyefenyő, kolorádói jegenyefenyő, mamutfenyő, szerbluc, szitkaluc, zöld- és kékduglász, valamint különböző tuják alkotják az erdő egy-egy részét.

 

 

Sajnos néhányan jó ötletnek tartják egy-egy csokorra való virág begyűjtését, pedig a letépett virágok perceken belül elszáradnak. Egész növények átültetése sem működik, hiszen igénylik az itteni, savanyú talajt és a hűvös, párás levegőt.

 

 

Ennek ellenére sajnos többször is találkoztak már az erdészek megrongált, vagy épp gyökerestől eltűnt példányokkal. A sajnálatos tapasztalatok miatt ma már szinte minden nap állanó biztonsági személyzet tartózkodik a völgyben, akik vélhetően nehezen találnának ennél irigylésre méltóbb őrhelyet.

 

 

A völgy gyalogosan egész nap szabadon látogatható. Autóval Zalaegerszeg belvárosából alig pár perces út vezet Gellénháza irányában a völgy aljához, bár a parkolóhelyek száma erősen korlátozott. Autóbuszok közül csak a 30-as járat áll meg a völgy felső vége fölött, a Bazitai TV-toronynál, ahonnan egy bő fél kilométeres, bár jelentős szintkülönbségű túra vezet a völgybe.

 

 

A negyven kilométerre lévő Jeli Arborétumban szintén tart még a virágzás, bár az ottani, még gazdagabb fajösszetétel miatt arrafelé ez nem ritkaság, hiszen bőségesen kerültek a gyűjteménybe a különböző, kora tavasztól nyárig nyíló fajták.

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Most a legszebb a Jeli Arborétum

Két éven belül teljesen megújul a göcseji falumúzeum

Cikkajánló