Mozgalmas az élet az alföldi vércsetelepeken

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság cserebökényi részterületén található vércsetelepeken július elején a legnagyobb a forgalom. 

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
KMNP/ Széll Antal
kmnp.hu
2018. július 11.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság cserebökényi részterületén található vércsetelepeken július elején a legnagyobb a forgalom. 

Cserebökényben három telepen csaknem 100 pár vörös vércse és ugyanennyi kék vércse költött 2018-ban - írja a nemzetipark-igazgatóság weboldala. A kék vércsék legkorábban május 7-8-án, majd nagyobb számban május közepén kezdtek tojásrakásba. Így július elején már az első kékvércse-fiókák is kirepültek, de a többségük július közepe táján hagyja el a fészekaljat. Természetesen a vércsék költése igen széthúzódik, pótköltések is vannak, így július elején is előfordul tojásrakás. Még mindig találunk a kotlás időszakában lévő vörös- és kékvércse-fészekaljakat.

 



A legnagyobb, 110 műfészekből álló rekettyési telepen az idén is alig maradt üres költőhely. A korábbi évektől eltérően a vörös vércsék valamivel több üres ládát hagytak, mint a kék vércsék. Így is az összes tojásrakási lehetőséget kihasználták a telep közelében. A néhány varjú- és szarkafészekben is kék vércsék költenek (a varjúfélék költését követően). A vércsék mellett korábban 8 pár csóka és 1 pár erdei fülesbagoly költött sikeresen.

 

A térkép forrása: kmnp.hu

 

Kapcsolódó cikkeink:

Túlélni a forróságot - Furcsaságok a madárvilágban
Kastélyok és kunhalmok a Dél-Tiszántúlon

Cikkajánló