Múltidéző kavalkád új helyszíneken Székesfehérváron

Nincs még programod augusztus 15-re? Akkor kalandra fel, mert új helyszínekkel bővül az augusztus 15-én kezdődő háromnapos Koronázási Ünnepi Játékok rendezvénye Székesfehérváron: a hagyományos programok mellett a Rác utcában fazekasok-kézművesek utcája, a Rác utca és a Halász utca közötti területen pedig hagyományőrző lovastábor várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.


 

Szerző:
TM
MTI
Fotó:
Széksfehérvár város Polgármesteri Hivatala
2015. augusztus 7.

Nincs még programod augusztus 15-re? Akkor kalandra fel, mert új helyszínekkel bővül az augusztus 15-én kezdődő háromnapos Koronázási Ünnepi Játékok rendezvénye Székesfehérváron: a hagyományos programok mellett a Rác utcában fazekasok-kézművesek utcája, a Rác utca és a Halász utca közötti területen pedig hagyományőrző lovastábor várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.


 

A nagyszabású rendezvényen a város vezetése idén szeretné az új helyszínekkel egy kicsit ráirányítani a figyelmet a kézművessegére és a kézműves termékekre. A kicsiknek és a szüleiknek naponta legalább tíz korabeli mesterség mutatkozik be a kézművesek utcájában, ahol egy kiállítás a fazekasság történetét meséli el az őskortól egészen az újkorig. A mesterségek házában pedig minden a fáról szól majd: különböző vetélkedők, versenyek várják a látogatókat, akik megtekinthetik a Fejér megyei nép- és iparművész vándorkiállítást is.


A Rác utca és a Halász utca közötti területen felállított lovastáborban hat egyesület jóvoltából elevenedik majd meg a korabeli tábori élet és Könyves Kálmán kora, lesz harci- és fegyverbemutató, lepénysütés és közös csatajelenet is.


A múltidéző forgatagban ne hagyd ki a csemetével a Várfal park látványosságát, a Gyalogos hagyományőrzők táborát sem, ahol tábori életképekkel, jurtával és hagyományőrző játékokkal találkozhattok az I. András Királyi Lovagrend, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje és a Székesfehérvári Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület tagjai jóvoltából.


Irány a Városház tér, ahol a Középkori Piacon interaktív módon mutatják be a portékákat a közönségnek.

A Koronázási Ünnepi Játékok nagy látványosságai az óriásbábok, amelyek a város több pontján, az óriásbábszigeteken bukkannak fel majd minden nap, délutánonként gólyalábas, zenés kísérettel vonulnak végig a szigetektől a nagyszínpadig.

 


Könyves Kálmán legendája


A háromnapos rendezvény kiváló arra is, hogy közelebbről megismerd a híres király legendáját: a Szabad Színház szellemi bajvívás formájában mutatja be Könyves Kálmán olvasószobáját és ízelítőt ad a középkori gyerekjátékokból. Idén is lesz Fény utca, ahol Könyves Kálmán élete elevenedik meg augusztus 14-e és 18-e között esténként a Fő utca épületeire vetítve. Újdonság lesz a Könyves Kálmánhoz kapcsolódó történeteket megidéző 3D-s animációs vetítés is a Hősök terén.


Ha ez még nem lenne elég, a Koronázási Ünnepi Játékok egyik fénypontjaként megrendezett Koronázási szertartásjátékon is Könyves Kálmán legendája kel életre augusztus 15-én és 16-án 21 órakor a Koronázó téren, a Nemzeti Emlékhelyen. A főszereplők Egyed Attila, Száraz Dénes, Blaskó Péter, Mihályi Győző, Tűzkő Sándor, Lábodi Ádám, Törőcsik Franciska és Kerkay Rita, a produkcióban közreműködik a Szabad Színház, valamint egy egyesített kórus és tánckar.


Koncertek minden mennyiségben


A másik különleges program várhatóan a Musica Sacra lesz augusztus 18-án, ahol Giacomo Puccini egyházzenei alkotásait hallhatja a közönség Carlo Ponti Jr. vezényletével, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, valamint az egyesített, több mint 200 fős kórus részvételével, illetve Kálmándi Mihály és László Boldizsár szólóival. A programsorozatot könnyűzenei koncertek is színesítik esténként: Caramel, Polyák Lilla és Homonnay Zsolt, Ferenczi György és a Rackajam, a Budapest Jazz Orchestra, Geszti Péter és a Gringosztár lép fel.

 

Cikkajánló