Négy szuper túraajánlat a hétvégére

Messze még a tél fináléja, ám a hótakaró, úgy tűnik, „levonult” már, és átadta helyét a lombfakadást megelőző, lassan múló szürkeségnek. Mivel erdővidékeink ekkortájt nem a legvonzóbb arcukat mutatják, érdemes olyan útvonalaknak nekivágni, amelyek kulturális látványosságaikkal, nyílt szakaszaikkal és panorámapontjaikkal képesek ellensúlyozni az erdők egyhangúságát. Ennek szellemében készült az alábbi túraajánló is a Természetjáró.hu kínálatából.

Szerző:
Természetjáró.hu
2022. február 10.

Messze még a tél fináléja, ám a hótakaró, úgy tűnik, „levonult” már, és átadta helyét a lombfakadást megelőző, lassan múló szürkeségnek. Mivel erdővidékeink ekkortájt nem a legvonzóbb arcukat mutatják, érdemes olyan útvonalaknak nekivágni, amelyek kulturális látványosságaikkal, nyílt szakaszaikkal és panorámapontjaikkal képesek ellensúlyozni az erdők egyhangúságát. Ennek szellemében készült az alábbi túraajánló is a Természetjáró.hu kínálatából.

Földrajzi értelemben a bakonyi rengeteg ostromolta várfalaktól a csereháti falvak tornácos házikóiig, történelmi időtávban pedig a rejtélyes bükkaljai kőkultúra faragványaitól a gibárti vízerőmű turbinájáig terjed heti túraajánlónk spektruma.

Meglátogatjuk a Bakony egyik legizgalmasabb, nyílt terepekben és sziklaszorosokban is bővelkedő részét, ahol mintha egy kosztümös film elfeledett díszleteként magasodna Bátorkő várromja.

Izgalmas sasfészek uralja a cserháti tájat is, hegyének kettős csúcsa a Nógráddal szomszédos megyék mindegyikéből, távolról is felismerhető: Szanda várát jobban „megrágta” ugyan az idő bakonyi (kor)társánál, ám panorámája Észak-Magyarország egyik legmozgalmasabb domborzatú szeletét tárja elénk. A Bükk peremén a hegységből érkező patakok mellé települt emberek nyomait, kaptárköveket és barlanglakásokat vizsgálunk meg. Végül a Kéktúra kevéssé népszerű, ám kiemelkedően látványos szakaszára invitáljuk olvasóinkat: a Cserehát évszázados utcaképeket is őrző, részben nyílt, ezért kilátásokban gazdag dombvidékére.

1. Szárazvölgyek felfedezőútja

  • Kiindulópont/végpont: Várpalota
  • Táv: 14,5 km
  • Szintemelkedés: 421 m
  • Szintcsökkenés: 421 m
  • Időtartam: kb. 4:20
  • Főbb látnivalók: Bátorkő vára, a Palotai-Bakony nyílt rétjei és száraz szurdokvölgyei

Ahogy Hamvas Béla fogalmaz: „Ennek a tájnak van fantáziája. Egy fél óráig olyan szakadékban jár, amely nyugodtan lehetne Boszniában, vagy másutt, valahol a Balkánon.” És valóban: régóta szárazak már a Palotai-Bakony völgyei, amiket a Tési-fennsík forrásai táplálta patakok fűrészeltek a dolomittáblába hajdanán. Nyomukban piciny, de merész szirtekkel csipkézett, erdős szurdokok maradtak hátra, egyikük aljában, egy sziklatömb hátán, „fölényesen és előkelően” emelkedik Bátorkő lakótornya. A romantikus helyszín körül zárt szurdokerdőkben és vérbeli bakonyi rengetegben is megfordulunk, de az útvonal legmeglepőbb részéhez érdemes letérni a jelölt útról: a város felé tartó K+ jelzéssel párhuzamosan, a nyílt terep hátán katonai gyakorlóterületen vágunk át, és úgy közelítünk Várpalota felé, mint egy landolni készülő repülőgép. A túrát ez a hatalmas, árvalányhajas tisztáspászta zárja.


2. Görbeország kapujában: séta Szanda várához

  • Kiindulópont/végpont: Szandaváralja
  • Táv: 6,7 km
  • Szintemelkedés: 326 m
  • Szintcsökkenés: 326 m
  • Időtartam: kb. 2:15
  • Főbb látnivalók: a Cserhát látványa a magasból, a Szandavár romja és a megdermedt lávafolyás

Palócföld girbegurba lankavidékének kapujában, a Cserhát központi területén emelkedik a Szanda várát hordozó, kettős csúcsú hegy. Egyik ormán tömör andezitszikla foglal helyet, és mivel gyakorlatilag ez az egyik legmagasabb pont a Börzsöny és a Mátra szegélye között, hátáról a Cserhát talán legteljesebb panorámája nyílik. A Magas-Tátrától Budapestig, a Csóványostól a Kékesig tartó kilátás mellett azonban még legalább két nyomós érv szól e rövid kirándulás mellett: a hajdanán török kézre is került „pogányfészek” komor toronycsonkja és a kihűlt lávafolyás orgonaszerűen megdermedt, geometrikus alakzata.


3. Kaptárkövek és barlanglakások földjén – körtúra a Bükkalján

  • Kiindulópont/végpont: Cserépfalu
  • Táv: 15,1 km
  • Szintemelkedés: 408 m
  • Szintcsökkenés: 408 m
  • Időtartam: kb. 4:15
  • Főbb látnivalók: kaptárkövek, a Felső-szoros sziklavilága, a Kis-Amerika barlanglakásai, a barlanglakásos tájház és a Milleniumi-kilátó

Míg a Bükk központi részein a mészkő, addig a déli hegylábon a tufatakaró formagazdagsága lepheti meg a túrázókat. Van azonban egy lényeges különbség a kettő között: míg előbbi kemény felszínén a természetes alakzatok, így főleg a szirtek és barlangok feltűnők, addig a puha tufakőzeteken az emberi kéz nyomai díszlenek. Körtúránkon a talányos eredetű bükkaljai kőkultúra meghökkentő kaptárkövei és a puha rétegbe faragott, mára lakatlan barlangtanyák jelentik a kulturális díszletet. De érintünk egy rövid, száraz szurdokot is, ahol az egykori patak átvágta magát a vulkáni takarón, és a mészkőbe is belefűrészelt. Kilátópontot is felkeresünk: mivel a bükkaljai táj hegység és síkság közé szorult, panorámáiban szembetűnő kontrasztot hordoz. Innen kémlelve az Alföld és a Bükk néz farkasszemet egymással.


4. Országos Kéktúra: Bódvaszilas – Boldogkőváralja (OKT-25)

  • Kiindulópont/végpont: Bódvaszilas, Boldogkőváralja
  • Táv: 67,9 km
  • Szintemelkedés: 1495 m
  • Szintcsökkenés: 1490 m
  • Időtartam: kb. 2-5 nap

A Cserehát félreeső, alacsony vidéke nem népszerű túraterep, de ha egyszer átszeljük a Kéktúrán, biztosan jó élményként tekintünk vissza rá. Az Országos Kéktúra először átbukik a pálos kolostorromjáról nevezetes Szalonnai-karszt rögén, majd elmerül a völgyről völgyre változó képet festő, lankás dombvidék szívében. Erdőfoltok viszonylag ritkán takarják a kilátásokat, amelyek a hegykeret és a nyílt táj miatt érdekes paravánt vonnak körénk: északon a Gömör-Tornai-karszt és a Kojsói-havasok emelkednek magasra, míg keleten a Tokaji-hegység púpjai sorakoznak, nyugat felől pedig a Szalonnai-karszt háta képez falat. A dombvidék „szélesvásznú” panorámáinak mélyén pedig kifejezetten mutatós falvakat is felkeresünk, közülük egyesek (pl. Tornabarakony) még szép számban őriznek jól karbantartott (vagy felújított), hagyományos parasztházakat.


Más túrát keresel?

A Természetjáró.hu folyamatosan bővülő katalógusában országszerte több mint ezer közül válogathatsz: gyalogos túrákat éppúgy találsz benne, mint kerékpáros- és vízitúrákat, terepfutásokat vagy teljesítménytúrákat. Mindegyikhez fotógaléria, részletes leírás és térképes nyomvonal tartozik, ami le is tölthető ugyan, de még erre sincs szükség, hiszen telefonon egyetlen gombnyomással megnyithatod a túrát az ingyenes Természetjáró appban, amivel lementheted térerő nélküli használatra, és a terepen navigálhatsz is. Ha pedig inkább magadnak keresnél útvonalat, azt is megszerkesztheted a Túratervezővel, nyomon követve a közeli látnivalókat és szállásokat, sőt áttekintheted a térképen az aktuális terepi figyelmeztetéseket, lezárásokat is.





Cikkajánló