Nehezen búcsúzik a tél - hétvégi programajánló

A tavaszi zsongás úgy tűnik, még messze, de március utolsó hétvégéje izgalmas szabadtéri programokkal vár. Kimozdulnál? Mutatjuk a lehetőségeket. 

Szerző:
TM
Fotó:
pixabay.com
Gulyás Attila
www.hajag.hu
knp.nemzetipark.gov.hu / Bakacsi Gábor
123rf.com
2018. március 20.

A tavaszi zsongás úgy tűnik, még messze, de március utolsó hétvégéje izgalmas szabadtéri programokkal vár. Kimozdulnál? Mutatjuk a lehetőségeket. 

A dél-börzsönyi kilátásoktól a pilisi szirtekig, a kockásliliom-sétától a mecseki lombkoronasétányig, a bakonyi forrástúrától a szikes tavak élővilágának felfedezéséig mind a kirándulásra csábítanak.

 

1. Kockásliliom-túra

 

 

Virágnéző kirándulást szervez az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Csákánydoroszló környékén, ahol a természetkedvelők a pompázó, védett kockásliliomot csodálhatják meg. A résztvevők a vezetett túra során a természetvédelmi oltalom alatt álló, szirmain sakktáblaszerűen foltos növény mellett a terület egyéb természeti értékeit és a büksi földvár nyomait is megszemlélhetik. A túra hossza kb. 5 kilométer, a program időtartama 3 óra.

 

Mikor?
2018. március 24. 10.00 - 13.00
Hol?
Őrség, Csákánydoroszló, találkozóhely: benzinkút
Bővebb infó ide kattintva.

 

2. Dél-börzsönyi kilátások

 

 

A Zebegényből induló túra útvonalai a Dunakanyar legszebb részein vezetnek végig. Öt táv (50, 40, 30, 15, 5 km) közül választhatnak a résztvevők. Nem véletlen a kilátás a túra címében, hiszen többek között olyan látványos kilátóhelyeket is érint, mint a Trianoni emlékhely, a Borostyán-kői-pihenő, a Szent Mihály-hegy, a Hegyes-tető, a Só-hegy vagy a Török-mező. A túra résztávjai részei a „Dél-Börzsöny Kupa 2018” teljesítménytúra-mozgalomnak.

 

Mikor?
2018. március 24. 6.00 - 19.00
Hol?
Börzsöny, Zebegény
Bővebb infó ide kattintva.

 

3. Fedezzük fel a Sás-völgyet!

 

 

A közel 7 km-es túra Sás-völgyben halad, ahol a szakvezetéses programon bemutatják a környék természeti és kultúrtörténeti értékeket. Végigsétálhatunk a lombkorona-tanösvényen, kipróbálhatjuk az odú- és fészektanodát, majd ezt követően megismerhetjük az Erdő Háza ökoházat.

 

Mikor?
2018. március 24. 8.30 - 14.30
Hol?
Mecsek, Sás-völgy, Hetvehely
Bővebb infó ide kattintva.

 

4. Túra a Tiszta-víz-forráshoz

 

 

A túra a Séd és Gella-patakok kevesek által ismert területét mutatja be, ahol közel 100 forrás fakad, és fontos vízgyűjtő területe a Bakonynak. A Herendről induló körtúrán három résztáv (22, 12, 2 km) közül választhatunk. A leghosszabb táv érinti a Parés-börcöt, a Tisza-víz-forrást, a Fekete-Sédet, a Gella-patakot, a Molnártanyát. Egy jó kis kirándulás a bakonyi forrásokhoz remek program lehet a Víz Világnapja alkalmából.

 

Mikor?
2018. március 24. 7.00 - 18.00
Hol?
Bakony, Herend, rajt és cél helyszíne: Holló és Bárány Vendégház
Bővebb infó ide kattintva.

 

5. Szikes vizeink világa

 

 

A szegedi Fehér-tó nemzetközi jelentőségű madárélőhely. Az itt található Korom-sziget ezernyi madár fészkelőhelye, vonuláskor pedig a parti madarak, lúd-és récefélék pihenőhelye. Érdemes ilyenkor kora tavasszal egy vezetett túrával felkeresni.

 

Mikor?
2018. március 24. 10.30 - 12.00
Hol?
Tisza-völgyi Bemutatóház, megközelítés: Szegedről helyközi buszjárattal vagy személyautóval az
E5-ös úton.
Bővebb infó ide kattintva.

 

6. VIII. Akali Bor Napja mandulavirágzáskor

 

 

Mandulás ételek versenye és kóstolása, kiállítás, borkóstoló adják az első nap programjainak gerincét. Másnap 10 órától 18 óráig nyitott pincék várják a vendégeket. Kiváló túralehetőség, finom borok és egyedi balatoni panorámák mandulavirágzással.

 

Mikor?
2018. március 23-24.
Hol?
Balaton-felvidék, Balatonakali, Művelődési ház
Bővebb infó ide kattintva.

 

7. Pilisi szirtek

 

 

 

A Pilis látványos kilátópontjait fűzi fel a program. Három résztáv (41, 29, 18 km) közül választhatunk. A Pilisszántóról induló körtúrákon többek között eljuthatunk a Trézsi-forráshoz, a Boldog Özséb-kilátóhoz, a Két-bükkfa-nyereghez, a Fekete-kőhöz, a Legény- és a Csévi-barlangoz és a Kémény-sziklához is.

 

Mikor?
2018. március 25. 7.00 - 18.00
Hol?
Pilisszántó, rajt és cél helyszíne: Felső kocsma
Bővebb infó ide kattintva.

 

8. Az avar titkai

 

 

Vajon hányféle élőlény felett sétálunk el egy erdei túra során? Most megismerkedhetsz az erdők talajában élő állatokkal. A másfél órás ismeretterjesztő foglalkozáson kiderül az is, hogy a különböző erdők (tölgy, fenyő, akác) avarvilága miben különbözhet. Ajánlott életkor: 8-12 év.

 

Mikor?
2018. március 25. 10.30 - 12.00
Hol?
Debrecen, Agóra Tudományos Élményközpont
Bővebb infó ide kattintva.







 

Cikkajánló