Nem eresztik tovább a Balaton vizét

Befejeződött a Balaton június közepén kezdett vízeresztése, sikerült a Sió-csatornán feljuttatni az új kompokat a tóra.

Szerző:
Turista Magazin
MTI
Fotó:
2023. július 5.

Befejeződött a Balaton június közepén kezdett vízeresztése, sikerült a Sió-csatornán feljuttatni az új kompokat a tóra.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közlése szerint a vízeresztés és a hajók felvontatása szombaton zárult le, és a lehető legkisebb vízveszteséget okozta a Balatonon, miközben a tó természetes vízkészletváltozására az átlagosnál csapadékosabb június eleji időjárás is kedvezően hatott.

A Balatonból leeresztett vízmennyiség júniusban 6,5 centiméter volt, a tó vízkészletének természetes változása pedig - ami vízeresztés nélkül is bekövetkezett volna - 4,5 centiméter. Tehát a vízeresztés időszakában a tó átlag vízállása összesen 11 centimétert csökkent (121-ről 110 centiméterre) - közölte a vízügy.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú távú előrejelzése szerint a nyár folyamán az ilyenkor megszokottnál kissé melegebb, átlagosan csapadékos időjárás várható a Balaton vízgyűjtő területén, így a tó természetes vízkészletcsökkenése is átlagosnak valószínűsíthető.

Amennyiben az időjárás-előrejelzés nem változik lényegesen, az idei üdülési szezonban a tó átlagvízállása 80-85 centiméter felett marad, azaz meghaladja a tavaly nyár végi értékeket.

A komáromi hajógyárból indult két új komp a Szántód és Tihany nevet kapja, a két új katamarán pedig Balaton és Tomaj néven fog forgalomba állni. A Dunán való szállításhoz a hajókat részlegesen szét kellett szerelni, így forgalomba állás előtt még hosszabb szerelési munkák várhatóak.

Sió-csatorna

A Sió-csatorna a Balaton vízszintszabályozását biztosítja, összeköttetést teremt a Balaton és a Duna között. A siófoki kikötőtől indul, és mintegy 120 kilométer után jut el a Dunához Szekszárdtól északra, a Gemenci erdőnél. A Balaton vizének alacsony állása két éve nem tette lehetővé a Sió-zsilip kinyitását.

Cikkajánló