Új kompok és katamaránok érkeztek a Balatonra

Az új személyszállító hajók nemcsak a turizmus, hanem a helyi vízi tömegközlekedés kiszolgálására állnak forgalomba.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Magyar Turisztikai Ügynökség
Forrás:
Magyar Turisztikai Ügynökség
2023. június 26.

Az új személyszállító hajók nemcsak a turizmus, hanem a helyi vízi tömegközlekedés kiszolgálására állnak forgalomba.

Múlt hét szerdán indultak el a komáromi hajógyárból a Dunán. A két új komp a Szántód és Tihany nevet kapja, a két új katamarán pedig Balaton és Tomaj néven fog forgalomba állni. Motorjaik megfelelnek a legújabb környezetvédelmi normáknak, nagy utas- és jármű-befogadóképességgel rendelkeznek.

A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) jelenleg is használt katamaránjait és kompjait 1978-81 között szerezte be. A tavaly elkészült új hajók egy ideje már szállításra előkészített állapotban várták, hogy a Balaton vízállása és az időjárás lehetővé tegye a vízi szállítást. Mivel a Balaton vízszintje meghaladta a 120 cm-es szabályozási szintet, a szállító hajók elindulhattak.

A kompok 45 méter hosszúak és 11 méter szélesek, mintegy 24 gépjárművet, 30 kerékpárt, és 120 utast képesek egyszerre szállítani. A katamaránok szintén 11 méter szélesek, de 35 méter hosszúak, és 350 utast vihetnek egy időben a partok között, emellett 35 kerékpár szállítására alkalmasak. A katamaránok kiemelt útvonalakon közlekednek.

A hajókat a szállítás miatt részlegesen szét kellett szerelni, így forgalomba állás előtt még többhónapos szerelési munkák várhatók.

Cikkajánló