Nem jó dolog egy szarvasrudlival találkozni

Mindenki rémálma egy útra tévedt vad, ám ha ebből több is van, már csak a szerencsében lehet bízni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
STOP CHAM Youtube
2021. november 29.

Mindenki rémálma egy útra tévedt vad, ám ha ebből több is van, már csak a szerencsében lehet bízni.

Az alábbi videót Lengyelországban készítette egy autó fedélzeti kamerája és az látható, mi történik akkor, ha egy komplett szarvasrudli keresztez egy forgalmasabb utat. Szerencsére – a BMW-t leszámítva - senki sem sérült meg a balesetben, amely ugyan nem nálunk történt de több szempontból is tanulságos.


Csak az éberség és az óvatosság segíthet

Vadbalesetek szempontjából az ősz számít az egyik legveszélyesebb időszaknak, de a fenti videó is jó bizonyíték arra, hogy szinte bármikor történhet valami hasonló. A tél abból a szempontból szerencsésebb, hogy a lombozat és aljnövényzet hiányában, jobban kiszúrhatunk egy út felé közeledő állatot, ezért fontos, hogy ne csak az utat, hanem a környezetét is folyamatosan pásztázzuk.

Ha nincs szembejövő forgalom, érdemes behúzódni az út középvonala felé, mivel a szélén nehezebb időben észrevenni és elkerülni a felbukkanó állatokat.

Ha már elkerülhetetlen az ütközés, inkább fékezz teljes erőből, és ne rántsd félre a kormányt, ugyanis elütni a vadat még mindig "jobb" mint frontálisan ütközni a szemből érkező járművel, vagy egy útszéli fának csapódni.

Nem érdemes villogással, vagy a reflektor használatával próbálkozni, ez ugyanis inkább csak "megdermesztheti" az állatot, sokkal többre megyünk, ha a dudát nyomjuk, mert ennek már valóban lehet riasztó hatása, de ne számítsunk "racionális" reakcióra, egy riadtan menekülő vad, bármelyik irányba indíthat "kikerülő manővert", ezért inkább a lehető leghatékonyabb fékezésre koncentráljunk.

Ha megesett a baj

Amennyiben megtörtént a baleset, a rendőrséget kell értesítened. Ők szólnak a helyi vadásztársaság munkatársának, és rögzítik a baleset körülményeit, felmérik a keletkezett károkat. Fontos tudnod, hogy az állat elvitele a jogszabályok értelmében lopásnak számít. A vad alapesetben az állam tulajdonában áll, ám egy elütött – vagy éppen elhullott vad - a vadászatra jogosulté, tehát a helyi vadásztársaságot illeti.


A vadveszélyt jelző tábla

A tábla kihelyezését a vadászati törvény szerint a vadásztársaság kezdeményezheti. Oka lehet baleset, vadveszély, de a környezet is indokolhatja, például ha az erdő az út egyik felén, míg a tó vagy folyó, ahova az állatok inni járnak, a másik felén található. A vadveszélyt jelző tábla hiányában van rá esélyünk, hogy kártérítést kapjunk a helyileg illetékes vadásztársaságtól, ám készüljünk fel arra, nem lesz egyszerű folyamat, ezért is kell ilyen esetben rendőrt hívni, hogy a baleset körülményeit pontosan rögzítsék.

Ha viszont kint volt a tábla, - és betartottuk a KRESZ-t – nekünk kell állnunk a keletkezett károkat, feltéve, ha nincs vadkárra is kiterjedő egyéb biztosításunk, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alapesetben sajnos ilyen szituációkra nem érvényes. Ha autópályán, vagy olyan autóúton történt a baleset, ahol a közútkezelőnek kerítéssel és az út menti növények gondozásával kell biztosítania, hogy ne juthassanak vadak az úttestre, jó eséllyel érvényesíthetjük kártérítési igényünket.

Őzzel találkozhatunk a leggyakrabban

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár összesítései alapján a leggyakrabban őzek okoznak balesetet, őket a mezei nyulak, fácánok követik több ezres ismert esetszámmal, majd a gímszarvas, vaddisznó és dámszarvas zárja a sort.

Cikkajánló