Nem könnyű észrevenni a sarkantyús sármányt

A madár nem egy szokványos téli vendég, ráadásul a mintázata miatt elég nehéz kiszúrni. A Montág-pusztán viszont évről évre felbukkan.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Engi László
2019. február 13.

A madár nem egy szokványos téli vendég, ráadásul a mintázata miatt elég nehéz kiszúrni. A Montág-pusztán viszont évről évre felbukkan.

A Körös-Maros Nemzeti Park állattartó telepét szeretik az apró énekesmadarak, mert itt, a jószágok körül, a téli időszakban is találhatnak rovarokat, magokat, az épületek pedig védelmet nyújtanak számukra a hideg széllel szemben.

 


Ezen a télen először a januári havazás során látott a nemzeti park egyik munkatársa sarkantyús sármányt a borjas tehenek közelében, majd február elején sikerült másodszor megfigyelni valószínűleg ugyanazt a madarat az állattartó telep mögött.

 

Az egyébként ritka madár számára az utóbbi években a Montág-puszta stabil telelőhellyé vált, néhány évvel ezelőtt fordult elő, hogy 16 egyedet is megfigyeltek egy tél alatt. A sarkantyús sármányok könnyen összetéveszthetők a nádi sármányokkal, a sordélyokkal vagy a mezei pacsirtákkal. A legtöbb északi madárhoz hasonlóan nagyon bizalmasan viselkednek az emberrel, csak akkor röppennek fel, ha egészen közel megyünk hozzájuk - írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az oldalán.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Előzd meg a felújítással a költési időszakot

Most látták másodjára ezt a madarat Magyarországon

Elkészült az idei téli sastérkép

Lelőtték Dórit, a jeladós nyári ludat

Északi vendégek a Hortobágyon

Cikkajánló