Titokzatos bauxitlencse a Bakony lábánál

A gánti bauxitbányát mindenki ismeri, ám azt kevesen tudják, hogy marsi élményeket Magyarországon nemcsak a Vértesben szerezhetsz.

Szöveg:
2023. október 3.

A gánti bauxitbányát mindenki ismeri, ám azt kevesen tudják, hogy marsi élményeket Magyarországon nemcsak a Vértesben szerezhetsz.

Különleges úti célunk, a Nyirád község melletti egykori bauxitbánya felé haladva már itt-ott előbukkan egy-egy sokat sejtető vörös folt a fák, fűcsomók közül. Nemcsak az egykori Darvas-tó helyén, hanem a környező 20 000 négyzetméteres területen tapasztalhatjuk ezt, és – ahogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság oldaláról megtudjuk – a Bakonyban egyedül itt leshetjük meg a bauxitképződéshez kötődő kőzettípusokat és trópusi őskarsztos formakincset.

Az Ajka, Tapolca és Sümeg háromszögében elterülő, hivatalosan „Darvas-tó Lefejtett Bauxitlencse Természetvédelmi Terület” nevet viselő helyről az igazat megvallva eddig még nem sokat hallottunk. A nemzetipark-igazgatóság weboldala szerint a jövőben tájékoztató táblák kihelyezését tervezik a területen, de ez eddig még nem történt meg, így találomra parkolunk le a Google Mapsen kinézett placcra, és úgy vágunk neki a „lencse” felfedezésének.

A hajdanán ezen a helyen elterülő Darvas-tavat nem véletlenül nevezték így: a partján csapatostul fészkelt a védett madárfaj, de a tó lassan elmocsarasodott, majd kiszáradt.

A környéken a 60-as években indult meg a bauxittermelés, 71-ben viszont már védett volt a 10-30 méter mély karsztos lencse, illetve összesen 34 hektárnyi terület.

Mára örökzöld és lombhullató fák, bokrok nőtték be, így élénkzöld színek társulnak a bauxit hangsúlyos vöröséhez, ezért a helyszín különösen látványos és kicsit talán szürreális is.

Még több érdekességet és látványos képeket találsz, ha az alábbi fotóra kattintva megnyitod galériánkat!

A cikk 2023 júniusában jelent meg először.

Cikkajánló