Nyáresti túrák és más különleges élmények – hétvégi programajánló

Mi a közös az Aggteleki-karsztban, a szabadkígyósi Nagyerdőben és a Somlóban? Látszólag nem sok, de valójában persze akadnak közös pontok, például az, hogy ezen a hétvégén remek programok várják ott a természetbarátokat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2021. augusztus 11.

Mi a közös az Aggteleki-karsztban, a szabadkígyósi Nagyerdőben és a Somlóban? Látszólag nem sok, de valójában persze akadnak közös pontok, például az, hogy ezen a hétvégén remek programok várják ott a természetbarátokat.

1. Naplemente túra Aggteleken

Ha elül a nappali hőség, és beköszönt a kellemes nyáreste, akkor indul útjára ez a túra Aggtelekről, egészen pontosan a Baradla-tetőről. S miközben a naplemente fényeivel színezett tájban gyönyörködünk, megismerkedhetünk Aggtelek környékének történetével, élővilágával és néprajzával is.

Találkozó: Aggtelek, Baradla-barlang fogadótérsége, Információs Iroda előtt.

A túra hossza, időtartama: 4 km, 2 óra.

Előzetes bejelentkezés szükséges, amelynek részleteiről ide kattintva olvashattok.

2. Nyáresti túra a Kolon-tónál

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság gyalogtúrája során a csoport Izsákról indulva a Kolon-tó szegélyében több kilátópontot érint. A túra az Aqua Colun tanösvényen vezet, és a résztvevők megismerkednek a Kolon-tó tájtörténetével, természeti értékeivel és azok védelmével, és persze gyönyörködnek az alkonyi fényekben. Hazafelé pedig már a csillagos ég kíséri őket.

Időpont: 2021. augusztus 14. 17. 30

Talákozóhely: Izsák

A túrára előzetes bejelentkezés szükséges. Kapcsolat és további részletek: ITT

3. Egyéjszakás kaland a szabadkígyósi Nagyerdőben

A Körös-Maros Nemzeti Parkban járunk, egészen pontosan a szabadkígyósi Nagyerdőben, ahol egy esti kalandozásra várják a természetbarátokat. A program során a résztvevők megismerkedhetnek a táborverés praktikáival, betekintést nyerhetnek a madárgyűrűzésbe, a természetfotózás rejtelmeibe, és szabadon, fényszennyezéstől mentesen csodálhatják az augusztusi csillagos égboltot, hajnalban pedig saját bőrükön tapasztalhatják meg azt is, milyen jó is a harmatos fűben mezítláb sétálgatni.

Időpont: 2021. augusztus 14. 15 órától másnap délelőttig

Találkozó: Szabadkígyós, a sportpálya parkolója

A túrára előzetes bejelentkezés szükséges. Kapcsolat és további részletek:ITT

4. Geotúra a Somló vulkánparadicsomában

Bár ez a túra nappal indul, de már csak a helyszín miatt is különleges élmények várják a résztvevőket, ráadásul a túra után, aki szeretne, még fekete berkenyét is szüretelhet.

A Somló a Kisalföld síkjából szigetként kiemelkedő szépséges vulkánunk méltán viselhetné a Tapolcai-medence tanúhegyeinek külhonba szakadt diaszpórája nevet. A Badacsony vagy a Szent György-hegy ikertestvére is lehetne, csak éppen nem a Balaton vize, hanem szalmasárga gabonatáblák hullámoznak a lábánál, és ha közel hajolunk hozzá, számos csak ide kötődő csodát fedezhetünk fel.

Időpont: 2021. augusztus 14.

A túrára előzetes bejelentkezés szükséges. Kapcsolat és további részletek: ITT

Fotós túra az Év természetfotósával

A végére pedig egy igazi különlegesség a fotózás szerelmesei számára. Ezen a királyréti rövid túrán ugyanis a résztvevők nemcsak szép helyszíneket járnak be, de Potyó Imrétől, a tavalyi év legjobb természetfotósától és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársától kaphatnak fotózással kapcsolatos tippeket és tanácsokat.

A résztvevők - miközben elmerülnek a makrofotózás és a tájfényképezés rejtelmeiben- a védett területek életébe is bepillantást nyerhetnek. A túra fókuszában ezúttal többek között az állóvizek és vízfolyások vízfelszíni élővilágának fotózása, valamint a nyári fényfoltok és erdőrészletek állnak.

Időpont: 2021. augusztus 14. 9.30

Találkozó: Hiúz Ház, Királyrét

A túrára előzetes bejelentkezés szükséges. Kapcsolat és további részletek:ITT

Cikkajánló