Nyest vagy nyuszt? – Videó

Melyikük rágja meg az autók kábeleit? Melyikük orra fekete? És melyikük szerepel a börzsönyi webkamerás felvételen?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
TM
2023. december 5.

Melyikük rágja meg az autók kábeleit? Melyikük orra fekete? És melyikük szerepel a börzsönyi webkamerás felvételen?

A nyestet és a nyusztot nagyon könnyű összekeverni egymással, főleg távolról, ám van néhány kisebb különbség, ami alapján eligazodhatunk. Először is, míg a nyest teljes mértékben urbanizálódott, és remekül megtanult túlélni az ember közelében, nyuszttal szinte sosem találkozhatunk személyesen, mert az erdőben él és rejtett életmódot folytat. Nehéz lencsevégre kapni, ám a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kameracsapdájába mégis „belesétált” a napokban.

A védett nyuszt mellfoltja sárga, nem ér le a lábáig és a nyestével ellentétben nem ágazik el villásan. Orra fekete, fülének karimája fehér. Ami a nyestet illeti, az ő mellfoltja fehér, leér a mellső lábai alá, az orra és a füle pedig barna vagy rózsaszín

– tájékoztatja a követőit a nemzetipark-igazgatóság a Facebook-oldalán.

Nyestekkel Magyarországon szinte bárhol találkozhatunk, síkságokon, dombvidékeken és hegységekben egyaránt. Előszeretettel járkálja össze az autók tetejét, rosszabb esetben befészkeli magát a motortérbe és rágcsálni kezd. Épületeinkbe is bekuckózik, és szívesen lakmározik a kint hagyott kutya- vagy macskaeledelből. Éjszaka és hajnalban aktív, ilyenkor akár 10 kilométert is megtehet egy-egy kiruccanása során. Nem alszik téli álmot, ahogy a nyuszt sem.

Testhossza 40–54 cm, farokhossza 22–28 cm, testtömege 1,5–2,3 kg. A hímek nagyobbak a nőstényeknél. A nyest egész évben vadászható.

Ezzel szemben a nyuszt természetvédelmi oltalmat élvez (természetvédelmi értéke 50 000 Ft). Termete rokonáéhoz hasonló: testhossza 42–51 cm, farokhossza 20–26 cm, testtömege 1,5–2,2 kg. Rendkívül ügyesen és fürgén mászik, akár még egy mókust is képes levadászni. Emellett többek között pockokkal, egerekkel, madarakkal és rovarokkal táplálkozik, de a gyümölcsöket és a dögöt sem veti meg.

A fajra fenyegést jelent élőhelyeinek eltűnése és a vadászat, ami éppen azért fordulhat elő, mert könnyű összekeverni a nyesttel.

Cikkajánló