NyitniKÉK - ingyenes túra- és családi napok a Mátrában

Ingyenes családi programmal készül május 12-én a Magyar Természetjáró Szövetség a Galyatető Turistacentrumnál. A gyerekeket többek között teljesítménytúra, cirkuszi játszóház, arcfestés, bűvészműsor és kölyökdiszkó várja, de aznap különböző nehézségű vezetett túrák is lesznek az egész családnak. 

Szerző:
TM/Promóció
Fotó:
Gulyás Attila / TM
2018. május 2.

Ingyenes családi programmal készül május 12-én a Magyar Természetjáró Szövetség a Galyatető Turistacentrumnál. A gyerekeket többek között teljesítménytúra, cirkuszi játszóház, arcfestés, bűvészműsor és kölyökdiszkó várja, de aznap különböző nehézségű vezetett túrák is lesznek az egész családnak. 

 

A ráhangolódást már péntek este is lehet kezdeni a Galyatető Turistacentrum zenés fröccsteraszán. A szombati napon lesz a „Szentlászlói varázskör a láthatatlan Galyavár meghódításával” elnevezésű, mintegy 10 km-es gyerek-teljesítménytúra, amelyre csapatok jelentkezését várják. A teljesítők kéktúrás csomagot kapnak ajándékba, és részt vesznek egy sorsoláson is: a nyertes csapat tagjai két éjszakát tölthetnek el a Galyatető Turistacentrumban. Jelentkezni május 10-ig a a marketing@turistacentrum.hu ímélcímen lehet.

 

A Galyatető Turistacentrumtól indulva a ZO jelzés mentén kellemesen lejtős úton haladnak majd a résztvevők. A kanyargós út több vizenyős területet keresztez, majd leereszkedik a Verbőczy-forráshoz. Itt lesz az első ellenőrző pont, a második pedig a Galyavár misztikus maradványainál. Innen a túra visszafordul, és keresztezve az erdészeti utat, emelkedős terepen halad. Ezután egy csendes bükkös következik, ahonnan szép kilátás nyílik a Karancs vidékére, itt lesz a 3. ellenőrző pont. A virágos rétek mellett elhaladva a túrázók Mátraszentlászló házai közé érkeznek (4. EP), majd felkapaszkodnak a Piszkés-tető oldalában. A csillagvizsgáló bejáratánál találjuk az 5. ellenőrzőpontot. A télen sífutóútnak használt nyomvonal innen Galyatető első üdülőházai közé vezet, majd az utolsó érdekesség, a Galya-kilátó következik, innen érkeznek vissza a túrázók a turistaházhoz.


Indulás: 9 és 10 óra között a Galyatető Turistacentrum sportboltja előtti pulttól
Táv: 9,7 km, szintemelkedés 350 m
Időtartam: 3,5-4 óra
Nehézség: könnyű, közepesnél könnyebb

 

 

Ezenkívül különböző nehézségű vezetett túrákra is lehet jelentkezni.

 

Hosszú túra


Találkozás: 8.50-kor a Galyatető Turistacentrum belső udvarán
Indulás: 9 óra
Táv: 19,1 km
Szintkülönbség: 700 méter
Időtartam: 6-7 óra
Nehézségi szint: közepes (sportosabb életvitelhez szokott túrázók számára ajánlott)
Látnivalók: Nyesett-vár - Szalajka-ház - Szén-patak völgy, régi kisvasútnyom - Mátraszentimre - Hutahely - Csörgő-patak völgye - Mátraszentlászló - Vörös-kői-kilátó - Piszkés-tető - Galya-kilátó - Galyatető

 

„I love Mátra”-túra


Találkozás: 9.50-kor a Galyatető Turistacentrum belső udvarán
Indulás: 10.05
Táv: Kb. 10-12 km
Szintkülönbség: kb. 600 méter
Időtartam: kb. 5 óra
Nehézségi szint: közepes (sportos életvitelhez szokott, de ritkábban túrázók számára is ajánlott)


A túra során lehetőség lesz a helyi legendák, hagyományok és népszokások, természeti érdekességek, látnivalók, erdőtípusok, nevezetes épületek megismerésére, emellett a résztvevők betekintést nyerhetnek a helyi kőzetek geológiai múltjába, ősi legendáiba.


Útvonal: Galyatető, Turistacentrum - Mogyorós-orom - Rudolftanyai-elágazás - Nagy-Lipót - Parádsasvár felé vezető út (ereszkedős, köves, csúszós szakasz!) - Kis-Lipót - innen jelzetlen úton tovább: erdészeti út - Galambos-kő - Bagoly-kő - Bagoly-kő-tó - irtáson felkapaszkodva a Csór-hegy nyergébe - OKT vonala - Bagoly-kő - Vércverés - Nagy-Lápafő - Nagy-Lipót - Rudolftanyai-elágazás - Mogyorós-orom - Galyatető


Rövid családi körtúra


Találkozás: 9.50-kor a Galyatető Turistacentrum belső udvarán
Indulás: 10.05
Táv: 4,7 km
Szintkülönbség: 170 méter
Időtartam: 1,5-2 óra
Nehézség: könnyű
Látnivalók: Verbőczy-forrás - Galyavár - sífutópálya - Galya-kilátó - Galyatető

 

 

Szombaton még számos program várja a gyerekeket. Lesz cirkuszi játszóház, bohóc- és bűvészműsor, arcfestés, gólyalábas show, óriásbuborék-fújás és kölyökdiszkó is. Este a gyöngyösi csillagászok közreműködésével csillaglesen vehetnek részt az érdeklődők.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Mindenkit levesz a lábáról a Galya-kilátó és a Galyatető Turistacentrum

A Mátra,a hol mindenki megtalálja a számítását

 

Cikkajánló