Nyugat-Balaton - Kincs, ami van

A Hévíz-Keszthely-Szigliget háromszög ugyanis számos új kirándulási lehetőséget és kulturális látnivalót kínál, amiért megéri kiszállni a magyar tenger habjai közül.

Szerző:
Joó Annamária
Fotó:
Joó Annamária
2014. május 17.

A Hévíz-Keszthely-Szigliget háromszög ugyanis számos új kirándulási lehetőséget és kulturális látnivalót kínál, amiért megéri kiszállni a magyar tenger habjai közül.

A Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda tanulmányútra invitálta magazinunkat. Szezon eleji villámlátogatásunk alatt körbenéztünk a Hévízi-tónál, kipróbáltuk a terep-Segway-ezést, ellátogattunk a Festetics-kastélyba, bekukkantottunk néhány kuriózumnak számító múzeumba Keszthelyen, tekertünk egy kellemeset a Keszthelyi-hegységben, jártunk Szigligeten várnézőbe. Egy szóval, a Nyugat-Balaton régióban lubickolás, tóban felfrissülés, múzeum, kaland/túra, meglepetés bőven van, unatkozni garantáltan nem fog senki. Képriportunk ízelítő a bőséges választékból.

 

 

A Hévízi-tóban tartózkodóknak az eredményesség fokozása érdekében a mozgásszegény opció ajánlott. A Hévíz szó „meglepő” módon meleg vizet jelent, nyáron akár a 36 °C-os hőmérsékletet is elérheti, de télen sem hűl le 24 fok alá. Ideális négyévszakos fürdőzőhely, akár prevenciós jelleggel is.

 

 

Frissen, fitten, fiatalon. A tó medrét 1-7 méter vastagságban „béleli” gyógyiszap. A szolgáltatások terén újdonság az iszapfürdő és az iszapmasszázs. Hölgyeim, a tőzegalapú iszap nem csupán ízületi bántalmakra, de arc, nyak, dekoltázs ránctalanítására, és kúraszerű használat esetén alakformálásra is alkalmas. 

 

 

E-roller, a mozgás új forrása! Segway-jel nem csak Hévíz utcáin „gurulhatunk” végig, de a tó környéki véderdő ösvényein is terepezhetünk. Kezdők „béka” fokozattal, gyakorlottabbak már „nyúl” üzemmódban száguldozhatnak.

 

 

A Bakonyerdő Zrt. 4,2 hektáros „Festetics Imre” Állatparkja főként az őshonos magyar állatfajtákat mutatja be. Gyerekeknek van állatsimogató, és etetni is lehet a barátságos jószágokat, de kizárólag az állatparkban árusított „vadcsemegével”.

 

 

A 31 km-es Bakonyerdő kerékpártúra zömében földúton és erdészeti aszfaltúton vezet, Keszthely/Balatongyörök - Gyenesdiás - Büdös-kút - Balatongyörök (-Keszthely) útvonalon. A tekerést helyenként kisebb-nagyobb emelkedők „tarkítják”, ahonnan azonban mindig jól esik a „lejtős suhanás”.

 

Kerékpáros fejlesztések
  • Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Hévíz, Zalakaros között kerékpárkölcsönző hálózat kialakítása, összesen 108 kerékpárral
  • Felveszem-leadom rendszer bevezetése
  • Cserebringa-szolgálat
  • Túravezetés, tartozékok (sisak, mellény) biztosítása
  • 30 új kerékpáros pihenő építése (a korábbi 15 mellé), amely hármas funkciót lát el: esőbeálló, pihenő és információs házikó is egyben. Főutakon max. 2 km-ként, mellékutakon 5 km-ként
  • Kerékpáros térképek (digitális is) kiadása
  • Szervizhálózat üzemeltetése, segélyszolgálat és hibabejelentés: május 1. és szeptember 30. között 9.00 - 19.00 óráig
  • 18 kerékpárútvonal kitáblázása

 

Az erdei tekerés egyik pihenőpontja a felújított Büdös-kúti erdészház, amely manapság kulcsosházként is üzemel. A házat zöld dombok és romantikus erdőség keretezi. Nyugalmat keresőknek kiváló szálláshely. Csendkúrára tökéletes!

 

 

Ha egy kilátóba mész fel a Keszthelyi-hegységben, az a Bél Mátyás legyen. A 221 méter magas Garga-hegy tetejéről olyan panorámát láthatsz, hogy leesik az állad. Rácsodálkozós kilátás a tanúhegyek déli csoportjára, a Balaton nyugati medencéjére és a Keszthelyi-hegység lágyan hullámzó erdőségeire.
 

 

Vonyarcvashegy fölött, a Szent Mihály-dombon emelkedik a hasonló elnevezésű kis kápolna. A legenda szerint 1729-ben 40 halász építtette hálából azért, hogy megmenekültek egy pusztító balatoni viharból.

 

Még több fejlesztés - Turisztikai újdonságok
  • 3 új kilátó a Keszthelyi-hegységben (Bél Mátyás, Batsányi, Vállus - Lázi-hegy)
  • 3 felújított erdei pihenőhely: Bélapi pihenő, Büdös-kúti turistaház, Cseri-kapu
  • Bakonyerdő Zrt. ökoturisztikai látogatóközpontot épít Természet Háza névvel Gyenesdiáson (Faludi-síkon), melynek tervezett átadása 2014. szeptember

 

 
 

 

Mesés világ. A keszthelyi Játékmúzeum mellett az idén nyílt meg a Tüskevár Panoptikum, amelyben Fekete István varázslatos Nagyberekje kel életre, Bütyökkel, Tutajossal és Matula bácsival. A bejáratnál világhírű mesemondók arcképcsarnoka fogadja a belépőt.
 

 

A Helikon Kastélymúzeum igazi turistacsalogató látványosság. A 18 korhűen berendezett termen kívül, van itt Hintómúzeum, vadászati, történelmi modellvasút és huszárkiállítás is. Az idén jön a teljes parkrekonstrukció, amely a tervek szerint év végére fejeződik be.

 

 

Hercegi orangerie. A Festetics-kastély parkjában álló pálmaház eredetileg „növényszanatóriumként” működött, a kastély nagyméretű pálmáit és egzotikus növényeit gondozták itt. Ma ritkaságszámba menő trópusi virágcsodák tárháza.

 

 

A szigligeti várat az utóbbi időben mintha kicserélték volna. Új falak, tornyok, tetők, felvezető falépcsők épültek. Lett új kovácsműhelye és kápolnája. A 3D Kronoszkópon pedig a felsővár Bencés tornyának egykori - villámcsapás miatti - romba dőlését is végignézhetjük.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Jó hírrel indul a kerékpáros szezon

Kerékpárút-fejlesztések a Fertő-tájon

Békésen elő a bringával!

Látogatóbarát lett a Szigligeti vár

Cikkajánló