Újra megnyitja kapuit a füzérradványi kastély

A Károlyi-kastély 2018 és 2021 között zajlott komplex műemléki helyreállítása és fejlesztése nyomán többek között megújult kiállítások, kávézó és toronykilátó is várja majd a látogatókat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
NÖF
2021. szeptember 29.

A Károlyi-kastély 2018 és 2021 között zajlott komplex műemléki helyreállítása és fejlesztése nyomán többek között megújult kiállítások, kávézó és toronykilátó is várja majd a látogatókat.

A nagyközönség október 5-től látogathatja újra a felújított, restaurált kastélyt, amelyben a megújult kiállítások mellett kávézó, ajándékbolt, tematikus szabadulószoba és toronykilátó is várja a látogatókat.

A kiállítások archív fotók, régi filmek, festmények, épület- és levéltári kutatások, valamint visszaemlékezések segítségével idézik meg az 1930-as évekbeli kastélyszálló életét, de képzeletben részesei lehetünk a kastélyban és kertjében forgatott filmek világának, a legkisebbeket pedig a környékbeli egykori hegyközi kisvasutat bemutató Lego kisvonatok várják. A fejlesztések közel 3 milliárd forintos európai uniós, illetve hazai forrásból valósultak meg a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében

A radványi birtok 1686-ban került a Károlyi család tulajdonába. A kastély mai arculata Károlyi Edének köszönhető, aki 1846 tájától 1877-ig Ybl Miklós és a saját tervei alapján historizáló stílusban építtette át a korábban itt álló épületet. A gróf maga készítette el a kastély különleges, nyolcszög alaprajzú tornyának a koncepcióját. 1938-tól a kastélyban a részben a vadászsportra alapozott „kastélyszálló” működött, ami újszerű gondolatnak számított az 1930-as évek Magyarországán.

Az épületet övező különleges hangulatú kastélypark korábban rekonstrukcióból kimaradt részeit is megújították az elmúlt időszakban. A hatalmas, közel 90 hektáros angolkertben akár több órát is sétálhatunk, és indulnak vezetett túrák is. A park október 3-án vasárnap zárva tart, de egyébként mindennap látogatható. Október 31-ig 7 és 20 óra között, november 1-től április 1-ig pedig már a téli nyitva tartás szerint, 8 és 18 óra között lehet sétálni.

Cikkajánló