Önkéntesek újították fel az erdei hidat

Döbrönte és Bakonyjákó határában a Köves-patak hídját építették újra Veszprém vármegyei önkéntesek a sárga sáv turistaúton, a Magyar Természetjáró Szövetség ajánlására.

2023. október 17.

Döbrönte és Bakonyjákó határában a Köves-patak hídját építették újra Veszprém vármegyei önkéntesek a sárga sáv turistaúton, a Magyar Természetjáró Szövetség ajánlására.

A Bakony Mentőcsoport és a Griff Mentőcsoport önkéntesei, valamint a Veszprém Vármegyei Mérnöki Kamara és a Pápa Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai a Veszprém Vármegyei Területi Védelmi Bizottság és a Bakonyerdő Zrt. támogatásával, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében újították fel a kis erdei hidat szeptember végén. Az egyesületek hat tagja az éves gyakorlatuk keretében építette újjá az átkelőt egy délelőtt alatt.

A helyszínt a Magyar Természetjáró Szövetség munkatársai egy turistaút-felmérés során ajánlották a katasztrófavédelem figyelmébe, akikkel már korábban is együttműködtek hasonló felújítási munkák során. Az összefogásnak és a közös munkának köszönhetően a túrázók már biztonságosan kelhetnek át a kis vízfolyás hídján.

A Köves-patak a Bittva felső szakaszának egyik mellékága, amely Farkasgyepűtől délre, a Vadász-kútnál ered. A megközelítőleg 10 km hosszú patakon egykoron vízimalmok is működtek, napjainkban viszont már a túrázók használják az erdős völgyben futó patak partját.

Döbrönte

A Bakonyalján megbújó kis település legismertebb látnivalója Szarvaskő vára, ami nem összetévesztendő az ország másik végében lévő Szarvaskői várral. A döbröntei várat a hírhedt Himfy-család emelte 1374-ben, legkorábbi említése “Zarwaskw castrum” (Szarvaskő vára) alakban maradt fenn: feltehetően a Himfyek címerállatáról, a szarvasról kapta a nevét. Ma az egykori palota északi és nyugati falának maradványai, a rondella és a védfal kisebb szakaszai láthatóak a település feletti dombon. A hangulatos, szépen rendben tartott várrom mellől szép panoráma nyílik: körülöttünk a Bakonyalja kisebb-nagyobb kiemelkedései hullámoznak, a távolban pedig még a Kisalföld síkjából kiemelkedő, jellegzetes formájú Somlót is beazonosíthatjuk.

A Döbrönte Üdülőtelepet délről elkerülő sárga sáv jelzésű turistaút egyik kedvelt túraútja a környéken élőknek, ezen érhetjük el a szépen kiépített Ödön-forrást és pihenőhelyet is. A turistaút átvezet a Köves-patakon, amelynek régi hídja az évtizedek alatt balesetveszélyessé vált; az elkorhadt, régi hídelemek már nem biztosították a biztonságos átkelést.

Köszönjük az önkéntesek munkáját!

Cikkajánló