Online kilátóvadászat civil összefogásban

Martin Edit és Madár Béla az interneten fogtak össze. A hazai kilátókat gyűjtik össze és szerkesztik egy hiánypótló térképes adatbázisban. Most a Turista Magazin olvasóinak a segítségét is kérik az adatok pontosításához.

Szerző:
TM
Fotó:
Dabis Balázs Silvius
Vajda Bertalan (Pilisi Parkerdő Zrt.)
2016. május 9.

Martin Edit és Madár Béla az interneten fogtak össze. A hazai kilátókat gyűjtik össze és szerkesztik egy hiánypótló térképes adatbázisban. Most a Turista Magazin olvasóinak a segítségét is kérik az adatok pontosításához.

Szerintünk nincs is olyan turista, aki ne szeretné a kilátókat. Edit és Béla is rendszeresen felkeresi a pazar panorámákat biztosító létesítményeket. Bár a neten több olyan próbálkozást is találhatunk, amely a hazai kilátókról ad információkat, teljesen naprakészet, valamennyi kilátót lajstromozó adatbázist nem találunk.

 

A Kaán Károly-kilátó, a Hármashatár-hegyi kilátó és a Julianus-kilátó

 

Az önkéntesen munkálkodó szerkesztők a Magyarország kilátóinak fényképei címet viselő közösségi oldalon ismerkedtek meg. Ott határozták el, hogy összefogásban készítenek egy bárki számára elérhető online térképet, amelynek célja, hogy naprakész informácókkal mutasson be lehetőleg minden Magyarországon található kilátót.

Az oldal jelenleg a korlátai miatt nem alkalmas minden hasznos információ megadására, ezért a későbbiekben egy jobban használható formát szeretnének kidolgozni a szerkesztők.

 

Béláék most összegyűjtik, majd a térképen pozicionálják a működő kilátókat, részletes leírást csak akkor tesznek hozzájuk, ha maguk is jártak ott, és ha a neten nem találnak bővebb információkat tartalmazó linket. Martin Edit maga is ír egy blogot a felkeresett kilátókról.

 

A lelkes kilátórajongók sikerét mutatja, hogy eddig közel 300 hazai kilátó helyét adhatták már közre.

Nehéz is tökéletesen naprakész gyűjtést létrehozni, publikálni, hiszen az elmúlt években szinte gombamód gyarapodott az új vagy felújított kilátók száma hazánkban. 

 

A szerkesztők elérhetősége
Ha tudsz kiigazításokat, új információkat küldeni a térképes adatbátisba, ezen a címen érheted el őket.

Béláék azért kérik most segítségeteket, hogy adatbázisuk valóban mindig az aktuális állapotokat tükrözze. Cél az is, hogy a már meglévő koordinátákat közösen pontosítsátok, valamint a nyitvatartásról, a kilátásról és az építmény jellegzetességeiről is friss információkat szerezhessenek az érdeklődők.

 

Ha pedig eddig még általad felfedezetlen kilátókat szeretnél meglátogatni, akkor is érdemes használnod Edit és Béla térképes adatbázisát túráid megszervezése előtt.

Ismerd meg kilátókat bemutató sorozatunkat, a Messzelátót is!

Cikkajánló