Óriási siker a Természetjáró applikáció

Az érdeklődés még a várakozásokat is messze felülmúlta: már az első hónapban több mint 50 ezren töltötték le a Magyar Természetjáró Szövetség ingyenes túrázós alkalmazását. 

Szerző:
TM
Fotó:
MTSZ
Gulyás Attila
2019. január 18.

Az érdeklődés még a várakozásokat is messze felülmúlta: már az első hónapban több mint 50 ezren töltötték le a Magyar Természetjáró Szövetség ingyenes túrázós alkalmazását. 

A nemes egyszerűséggel Természetjáró néven futó applikáció csak 2018 decemberének közepén jelent meg a Google Play Store-ban és az Apple App Store-ban, de mindkét boltban hamar átvette, és máig tartja az 1. helyet az „Utazás” kategóriájú alkalmazások hazai népszerűségi listáján, nem mellesleg olyan termékeket is megelőzve, mint például a Booking.com-é. A siker jól mutatja, hogy bár léteztek hasonló programok a piacon, a hazai turisták részéről régóta komoly igény volt egy mobil eszközökön is könnyen használható, a papír alapú térképet az esetek többségében kiváltó terepi alkalmazásra.

 

 

A Természetjáró appba olyan praktikus funkciókat építettek be, mint az összes jelzett utat (a hálózatnak a rétegválasztóban való bekapcsolása után) megjelenítő turistatérkép, a túratervező, az útvonalrögzítő, az offline letöltés és navigáció lehetősége, az iránytű, a QR-kód-olvasó vagy a csúcskereső. A térkép ráadásul, mivel a folyamatosan fejlesztett közösségi rendszerre, az OpenStreetMap-re épül, nemcsak Magyarországot, hanem az egész világot lefedi, tehát szinte bárhol - akár a Magas-Tátrában, vagy mondjuk Kenyában is - túrázhatunk vele.

 

Ehhez hasonló szolgáltatásokat más applikációk is nyújtanak; a Természetjáró igazi különlegessége abban rejlik, hogy egy kifejezetten az aktív kikapcsolódás híveire szabott, napi rendszerességgel bővülő Magyarország-útikönyvet is magába foglal. Valójában a Magyar Természetjáró Szövetség által üzemeltetett Természetjáró.hu honlapon megtalálható tartalmak szerepelnek a katalógusában, ami jelenleg kb. 220 gyalogtúrát, több mint ezer látnivalót, valamint majdnem 400, a túrázók szempontjából érdekes szálláshelyet jelent. Benne van az Országos Kéktúra összes szakasza is a hivatalos nyomvonallal és a pecsételőhelyekkel. A kínálat naponta bővül, és egyre több lesz a kerékpáros tartalom is, mégpedig azzal a fontos kitétellel, hogy mindenhol - beleértve az erdőket - kizárólag szabályosan letekerhető ajánlatok vonultat fel.

 

 

A szerkesztők alig titkolt célja, hogy ne csak a rutinos túrázók kezébe adjanak egy praktikus eszközt, hanem azoknak a kedvét is meghozzák a kulturált természetjáráshoz, az ország felfedezéséhez, akik ilyen segítség nélkül még nem mozognak magabiztosan odakint. Ezért a túrák leírása nem korlátozódik a navigációt lehetővé tévő nyomvonalra és az olyan alapvető információkra, mint a hossz vagy a szintkülönbség, hanem rengeteg érdekességet is felvillant a környező tájról és látnivalókról.

 

Az appban akár a tőlünk való aktuális távolság szerint is kereshetünk a katalógusban, ha tehát elmegyünk valahová, könnyen kiszűrhetjük a hozzánk közel eső túrákat és látnivalókat. A rendszer nagy előnye ugyanakkor, hogy az ingyenes regisztráció után szinkronizálja a tartalmainkat a felületek között. Például kényelmesen megtervezhetjük a túránkat a számítógépünk nagyobb monitorján, végigfuttatva az egér mutatóját az interaktív szintgörbén, vagy virtuálisan bejárva az útvonalat a látványos „3D repülés” funkcióval, hogy aztán a terepen a mobilunk segítségével navigáljunk végig rajta. Ezzel könnyen elkerülhetjük a papír alapú térképekkel megszokott, néha romantikus, de az esetek zömében azért inkább bosszantó eltévedéseket. A nyomvonalat már előre megoszthatjuk másokkal, így a felület a társas túrák szervezésére is kiválóan alkalmas.

 

   

 

Ezt a sokrétűséget egyébként az teszi lehetővé, hogy a Természetjáró honlapja és mobil alkalmazása egy német fejlesztésű, kiforrott rendszerre, Európa egyik legnépszerűbb outdoor platformjára, az Outdooractive-re épül. A cégnek közel kétszáz applikációja szerepel a Google Play Store-ban, de a magyarok túrázási kedvét jól jelzi, hogy a Természetjáró alig egy hónap alatt bekerült az öt legtöbbször letöltött közé.

 

Hasznos tippek az applikációhoz
  • A térképen alapbeállítás szerint nem látszanak a jelzett turistautak. Ha meg akarjuk jeleníteni őket, bármely térképes nézetben a jobb alsó sarokban lévő rétegválasztóra kell böknünk, ott ki kell választanunk az „OpenStreetMap nyár” lehetőséget, és a mellette lévő kis nyíl segítségével le kell nyitnunk az úthálózatra vonatkozó menüt. Itt bejelölhetjük, hogy a túraútvonal-hálózatot vagy a kerékpáros útvonalhálózatot szeretnénk látni, esetleg mindkettőt egyszerre. Ezek után rózsaszínnel kivastagítva jelennek meg a jelzett utak a térképen, mellettük a jelzésre utaló felirattal: a K például a kék sávot jelenti, a Zâ–˛ a zöld háromszöget, a Pâ—ź piros négyzetet, és így tovább.
  • Ha az útvonalrögzítőben ritkán látunk pontokat, és azok légvonalban vannak összekötve, annak az az oka, hogy a telefonunk agresszív memóriamenedzsmentje a képernyő kikapcsolásakor kilövi az appot, így az nem rögzítheti a koordinátákat. A problémát azzal tudjuk orvosolni, hogy a telefon beállításai között a Természetjáró alkalmazásnál kikapcsoljuk az akkumulátorkímélő módot.
  • A térkép bal alsó sarkában lévő ikonra bökve kiválaszthatod, hogy az aktuális pozíciód mindig középen legyen, szabadon húzogathasd a térképet, vagy az a könnyebb tájékozódás végett arra forduljon, amerre tartod a telefont.
  • Ha saját magadnak szeretnél túrát tervezni, azt megteheted a telefonodon, az applikációban is, de még praktikusabb szerkesztened a számítógép nagy monitorján, amelyen könnyebben áttekinthető a térkép. A Természetjáró appba és a Természetjáró.hu-ra ugyanazzal az ingyenes regisztrációval tudsz belépni - ennek az az előnye, hogy a tartalmaid szinkronizálódnak a felületek között, vagyis a számítógépen megtervezett nyomvonal mentén navigálhatsz a telefonoddal.
  • Ha egy túra vagy látnivaló felkelti az érdeklődésedet, fel is veheted a „Tervezett túráim” listádra, hogy ne feledkezz meg róla, ahol már jártál, azt pedig a „Már jártam itt” elnevezésűre, de amúgy magadnak is készíthetsz más listákat.
  • Akár te magad terveztél túrát, akár a katalógusban szereplő ajánlatok közül választottál egyet, indulás előtt érdemes lementened offline használatra, lehetőleg bekapcsolt turistajelzésekkel. Így a terepen ott is látni fogod a térképet, ahol nincs térerő. Egyébként bármelyik térképrészletet külön is le lehet menteni a térkép fölötti sáv jobb felső sarkában lévő letöltés nyílra bökve.
 

Ha kérdésed van az applikációval vagy a Természetjáró.hu-val kapcsolatban, tedd fel bátran a Facebook-oldalukon, vagy írj az info@termeszetjaro.hu címre!

 

A Természetjáró app honlapját ide kattintva érheted el.

 

Kattints a letöltésért a következő gombokra:

 

  

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megjelent a várva várt természetjáró applikáció

Elindult a természetjáró túravezető oldal 

Cikkajánló