Őrség - Nem lehet megunni

Ahány dombhát, annyi szer hívogat az Őrségben - régi haranglábakkal, templomokkal, takaros portákkal. A gyantaillatú fenyvesek, a magas füvek és virágok hímezte rétek is könnyen rabul ejthetnek. Ráadásul eldugott zugaiban mindig találunk valami izgalmasat. Az apátistvánfalvai oköcentrum és „vasfüggönymúzeum”, már önmagában két olyan látványosság, ami miatt érdemes felkerekedni, és ellátogatni a Vendvidékre. 

Szerző:
Joó Annamária
Fotó:
Varga György
Joó Annamária
Silvius Dabis Balázs
2014. október 6.

Ahány dombhát, annyi szer hívogat az Őrségben - régi haranglábakkal, templomokkal, takaros portákkal. A gyantaillatú fenyvesek, a magas füvek és virágok hímezte rétek is könnyen rabul ejthetnek. Ráadásul eldugott zugaiban mindig találunk valami izgalmasat. Az apátistvánfalvai oköcentrum és „vasfüggönymúzeum”, már önmagában két olyan látványosság, ami miatt érdemes felkerekedni, és ellátogatni a Vendvidékre. 

A magyar-szlovén-osztrák határ közelében fekvő Apátistvánfalva nagy hatással van a turistára: amilyen kicsi és gyorsan bejárható, olyan maradandó élményt nyújt. Az egykori határőrlaktanya helyére épített modern Ökoturisztikai Információs Centrum főként a gyerekes családoknak kínál többórás tartalmas időtöltést. A 2013-ban átadott interaktív bemutatóhely a Hármashatár környékének turisztikai célpontjait hivatott népszerűsíteni.

 

 

Az apátistvánfalvi ökoturisztikai centrum átadása 2013-ban

 

A Rábavidék nevezetességei mellett a kiállítótérben ízelítőt kapunk az Őrség kultúrájából és múltjának jellegzetes tárgyaiból. Az információs centrum nagy előnye, hogy funkcióját tekintve valóban többgenerációs. Míg a gyereksarokban az apróságok az óriás memóriajáték segítségével ismerkednek a honos magyar állatfajtákkal, a nagyobbak pedig a kockavarázs minivel kirakják a környék különleges építményeit, állat- és növényfajait, addig a szülők nyugodtan tájékozódhatnak a túraútvonalakról, a tanösvényekről és az aktuális rendezvényekről.

 

A település másik turistamarasztaló érdekessége az ökoturisztikai központ szomszédságában található Határőr Emlékhely és Múzeum, amely stílusosan a hajdani határőrőrs épületében kapott helyet. A kiállítást mindazoknak ajánljuk, akik szeretnének időutazást tenni a „vasfüggönyös korszakba”, és bepillantani az egykori határőrök életébe. A múzeumépületben felvonultatott számtalan korabeli dokumentum, eredeti egyenruha és tárgy a határőrség történetét mutatja be úgy, hogy közel hozza hozzánk az ott élt katonák mindennapjait.

 

 

Határőr Emlékhely és Múzeum, amely stílusosan a hajdani határőrőrs épületében kapott helyett

 

Van itt ügyeleti szoba komplett telefonközponttal, és az elmaradhatatlan figyelmeztetéssel: „Az ellenség lehallgat!” ("Éberség, elvtársak! Éberség!"). Életképek a ’70-es, ’80-as évekből: eligazító szoba (őrbundával, csizmával, kulaccsal, járőrtáskával, vegyvédelmi fölszereléssel), fegyverszoba, legénységi háló, kultúrhelyiség (mozigéppel, Orion 60 tévékészülékkel, rádióval, csocsóval).

 

A gyűjteményből előkerülnek megdöbbentő tárgyi emlékek is, pl. a megtévesztés egyik eszköze: cipőre csatolható szarvaslábak, amelyekkel hamis nyomokat próbáltak hagyni. Vagy a bizarr „dicsőségkódex”, melybe azon személyek fényképe és tettei kerültek be, akik segítettek illegális határsértőket elkapni. (A könyvben nemcsak határőrök szerepelnek, hanem helyi civilek is, akik tettükért cserébe minden esetben pénzjutalomban részesültek. Az 50-es években 200-300 Ft bizony nem kevés pénz volt.)

 

 

A „dicsőségkódex”, melybe azon személyek fényképe és tettei kerültek be, akik segítettek illegális határsértőket elkapni

 

A múzeumból kilépve, érdemes az udvar felé venni az irányt, mivel ez is tartogat szép számmal meglepetéseket. Teljesen berendezett istálló, Lada Niva terepjáró, határkő, határőrfülke, és még egy repülőgépmotorral hajtott Tupoljev A-3 aeroszán is felsorakozik a kordokumentumok közé. E szovjet jármű vízen, jégen vagy havon 1970-től 1980-ig „cirkált” a Fertő tó területén. De láthatunk határsorompót is, egyenesen Hegyeshalomról. Aki Apátistvánfalvára érezik, az kalkulálja be, hogy 4-5 órára biztos ott ragad. De a fent említett látnivalókon túl még számos felfedezni való vár az Őrségbe érkezőkre. Mert ha nekivág az utazó e vidéknek, arra számítson, rengeteg olyan érdekességet lát majd, amiről korábban nem is hallott vagy olvasott.

 

 

A Tupoljev A-3 aeroszán télen-nyáron 70 km/h fölötti sebességgel járőrözhetett a Fertő tavon

 

Hasznos információk
Oköturisztikai Információs Centrum, Apátistvánfalva, Fő út 83/A, nyitva tartás: hétfő-szombat 9.00-16.00-ig

 

Határőr Emlékhely és Múzeum, Apátistvánfalva, Fő út 83. Nyitva tartás előzetes bejelentkezés alapján: hétfő-péntek 9.00-16.00-ig, szombat-vasárnap 10.00-16.00-ig. Érdeklődni Merkli Lászlónál +36 30/484-4347-es telefonszámon. Az emlékhely ingyenesen látogatható.

 

Az ajánlott látnivalókról és további őrségi programokról, túrákról bővebb infó itt: http://onp.nemzetipark.gov.hu/ 
 

 
Cikkajánló