Országszerte beindult a nősziromvirágzás

A fátyolos és a sárga nőszirom a Kis-Sárréten, a szibériai nőszirom a drávaszentesi üde réteken bontogatja szirmait. A mutatós növények május közepétől június elejéig csodálhatók meg legszebb pompájukban. 

Szerző:
DDNPI Facebook-oldal
kmnp.hu
Fotó:
Schulcz Andrea / Duna-Dráva Nemzeti Park
Körös-Maros Nemzeti Park
2019. május 29.

A fátyolos és a sárga nőszirom a Kis-Sárréten, a szibériai nőszirom a drávaszentesi üde réteken bontogatja szirmait. A mutatós növények május közepétől június elejéig csodálhatók meg legszebb pompájukban. 

Virágzik a szibériai nőszirom a drávaszentesi gyepterületeken - írja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán. Az 50-80 cm magasra megnövő, sötétlila színű növény hazánkban védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft. Hánytató hatása miatt mérgező. Az itteni nősziromállomány Komlósd és Barcs községhatárban három gyepterületen ezer feletti virágzó tőből áll. Ezeket az állományokat a nemzetipark-igazgatóság munkatársai megjelölik, és kaszáláskor kihagyják, ugyanis a virágzás és magérlelés szempontjából fontos a kaszálás elhagyása, ezáltal biztosítják a tövek megerősödését, a növény továbbterjedését.

 

Szibériai nőszirom (Iris sibirica)

 

Szintén most virulnak a liláskék virágú fátyolos nőszirmok és a sárga nőszirmok a Kis-Sárréten - olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság oldalán. Az előbbi védett faj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft. Magyarországon főleg a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl enyhén szikes, üde gyepjein és mocsárrétjein honos. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Kis-Sárréten vannak a legnagyobb állományai. Ezen belül is a Biharugra határában lévő Vaskapu-dűlőben van a legtöbb, ott ezres tőszámban fordul elő, de a Mezőgyán közelében lévő Eperjesi-pusztán is szép számban megtalálható.

 

Fátyolos nőszirom (Iris spuria), vagy más néven korcs nőszirom (balra); sárga nőszirom (Iris pseudacorus), vagy mocsári nőszirom (jobbra)

  

Közeli rokona, a majdnem egy méter magasra megnövő sárga nőszirom nem védett, és főleg az Alföldön elterjedt, ahol mocsarakban (erre utal másik neve, a mocsári nőszirom), de gyakran út melletti árkokban, csatornaszegélyekben is megfigyelhetjük. Három nagy sárga színű lepelleveléről könnyen felismerhető.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Látványos virágszőnyeg a Balaton-felvidéken

Nyílnak az orchideák az alföldi pusztában

Megszámolták a bánáti bazsarózsákat

 

Cikkajánló