Őszi élmények és szépségek a Folly Arborétumban

A Badacsonyörsön található Folly Arborétum tökéletes őszi úti cél, mert gyönyörű és komplex élménycsomag vár ott bennünket, ráadásul ez az arborétum abból a szempontból is különleges, hogy generációk óta a Folly családé.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Farkas Péter / Természetjáró.hu (Kiemelt kép)
2022. szeptember 23.

A Badacsonyörsön található Folly Arborétum tökéletes őszi úti cél, mert gyönyörű és komplex élménycsomag vár ott bennünket, ráadásul ez az arborétum abból a szempontból is különleges, hogy generációk óta a Folly családé.

Badacsonyörs közelében járva már messziről látszanak az Örsi-hegy tetején zöldellő Folly Arborétum gyönyörű fái. A kertben ma 5 hektáron 400 fenyőféle és 200 lombos fa, illetve cserje él. A dendrológiai látnivalókat hosszan lehetne sorolni, a cédrusoktól kezdve a ciprusokon és borókákon át a fenyőkig.

Egy arborétum, négy generáció

Az arborétum alapjait dr. Folly Gyula (1867- 1915) pécsi orvos rakta le, aki házasság révén került kapcsolatba Badacsonnyal. Nagyon érdekelték a növények, főleg a fenyőfélék, és itt a badacsonyi szőlőben kezdett el ezzel a gyakorlatban is foglalkozni, de mindez számára csak hobbi volt.

Az arborétum a szocializmusban állami tulajdonba került, és akkor a nagyapa, dr. Folly Gyula közgazdász (1911-1979) igyekezett gondját viselni, annak ellenére is, hogy nem így tervezte az életét. Ő a bankszakmában dolgozott, és csak kényszerűségből kezdett a kerttel foglalkozni, de az persze számára is fontos volt, és remek nemzetközi kapcsolatokat alakított ki más kertekkel és külföldi szakemberekkel.

Az elődök munkáját Folly Gyula (1943-2011) agrármérnök folytatta, aki 1991-ben visszaszerezte a területet. Faiskolát alapított, sétautakat alakított ki, a nyolcvanas években tett európai gyűjtőútjáról pedig közel száz új fajjal, fajtával tért vissza és gazdagította a gyűjteményt. Az arborétumot ma már a negyedik generáció vezeti, Folly Réka személyében, aki fogorvosi pályáját adta fel a családi örökségért. Pár éve interjút készítettünk vele, amit itt találtok.

Cédrusok, ciprusok és ezernyi más

A dédnagyapa századforduló körüli telepítésének eredménye ma is látható az arborétumban. Ez a kert legidősebb része, az Öreg Arborétum, amelynek sok fájáról elmondható, hogy Közép-Kelet-Európa legidősebb példánya.

Az eredeti telepítések között volt például az a ma is álló, hatalmas ciprusi cédrus, mely az ország egyik legidősebbje vagy egy óriástobozú fenyő (Kulter-fenyő), melynek ma két utódja látható a kertben. Ez egyébként az északi félteke legnehezebb tobozú fenyője, a toboz mérete elérheti a 45 cm-es hosszúságot és az 5 kg-os nedves súlyt is.

A kert legmagasabb pontján egy kis kilátó áll, ami „finom utalásféleképpen” egy fenyőtobozt formál, tetejéből pedig szép panoráma nyílik a Balatonra.De a gyerekre is gondolnak, többek között egy szuper játszótér is van itt.

Aktuális programok

Az arborétum önállóan bejárható, de aki szeretne többet megtudni a gyűjteményről, annak érdemes a szakvezetéses sétákhoz csatlakozni, amelyek ősztől tavaszig hétvégente indulnak. Október 8-án szombaton este 7 órától egy különleges Holdfénytúra is lesz az arborétumban. A vezetett sétákra itt tudtok előzetesen jegyet venni.

Ezen a hétvégén, szeptember 24-én szombaton örökbefogadó napot tartanak. A Folly Arborétum 2020-ban hirdette meg a Fogadj örökbe egy Folly fát! kampányt, ezen a napon az előző félév örökbefogadóit köszöntik és közösen elhelyezik majd az emléktáblákat az örökbefogadott fákhoz.

Októberben sok más mellett lesz gasztroszínházi előadás, és persze a bor sem maradhat ki, lesznek borvacsorák és kedvezményes borkóstolók, amelyeken természetesen a Folly borokból kaphatnak majd ízelítőt a résztvevők. A családi szőlőbirtok és a bortermelés – akárcsak az arborétum – generációról generációra száll, de különleges, saját készítésű szörpöket is lehet kóstolni, például az arborétum jellegzetes fenyőinek hajtásaiból készült fenyőrügy szörpöt. Az októberi programokkal kapcsolatban további részleteket ide kattintva találtok.

Cikkajánló