Öt csábító „borongolás” őszi hétvégékre - 2. rész

Az ősz ideális időszak, hogy összekapcsoljunk egy-egy kirándulást borvidékeink felfedezésével. Öt hangulatos túrát ajánlunk, melyet végigjárva - a vendégszerető borosgazdáknak és a kiváló nedűknek köszönhetően - kellemesen mámoros élményben lesz részünk.

Szerző:
Tóth Judit
2015. szeptember 20.

Az ősz ideális időszak, hogy összekapcsoljunk egy-egy kirándulást borvidékeink felfedezésével. Öt hangulatos túrát ajánlunk, melyet végigjárva - a vendégszerető borosgazdáknak és a kiváló nedűknek köszönhetően - kellemesen mámoros élményben lesz részünk.

1. Szőlőhegyek az Alpok lábánál - Kékfrankos Borút

Egyik legrégibb borvidékünk, melynek eredete a keltákig és az ókori Rómáig vezethető vissza. A Soproni borvidéken a kék szőlőfajták, főleg a kékfrankos termelése kiemelkedő, nem véletlenül nevezik Sopront a kékfrankos fővárosának. A Soproni-borvidékhez tartoznak a Fertő tavat körbeölelő szőlőhegyek és dombok is, melyek az UNESCO-világörökség részei is egyben. Ha a Soproni borvidék
borait szeretnénk behatóbban megismerni, érdemes nekivágni a Kékfrankos Borútnak. A borút pincészeteit az év megadott napjain szervezett formában is lehet látogatni. Ezen a vidéken gyalogosan vagy kerékpárral szintén megéri kalandozni, mivel a gyönyörű szőlőültetvények között számos látnivaló várja a túrázókat.

Még több infó: soproniborvidek.hu

 


Fotó: soproniborvidek.hu

 

Tudtad-e?
Hogy honnan ered a „pellengérre állítani” kifejezés, azt legautentikusabban talán a fertőrákosiak tudják megmondani, hisz községük főterén még ma is áll egy igazi pellengér, azaz egy szégyenoszlop, amelyhez hajdanán fenyítő célzattal kötözték ki a bűnösöket.

2. „Ahol a Nap és a hegy összeér” - Mátraaljai Borút

A Mátra déli lejtőin mintegy 15−20 km széles sávban elhelyezkedő Mátrai borvidék hazánk történelmi borvidékei közül a második legnagyobb. Errefelé nagy hagyományai vannak a borkészítésnek - már Szent István király idején is voltak itt szőlők. Ma a térség 22 településén foglalkoznak bortermeléssel, többek között Nagyrédén, Visontán, valamint a Mátra „fővárosában”, Gyöngyösön. Ha erre járunk, látogassuk meg valamelyik ódon pincét, például Farkasmály 18. századi műemlék pincesorát és présházait Gyöngyös határában, avagy a gyöngyöstarjáni Haller-pincét, a borok mellett pedig a hagyományos palóc ételeket is kóstoljuk meg.
Még több infó: matraiborvidek.hu

 


Fotó: Facebook / Babiczki Wine - Mátrai borvidék

 

A Turista Magazin ajánlja:
Haller-pince
Gyöngyöstarjánban található a Haller-pince, melyet 1736-tól kezdve 10 éven át francia hadifoglyokkal építtettek, s nevét építtetőjéről, Haller Zsigmondról kapta. Az 571 méter hosszú pince Közép-Európa leghosszabb egyenes ágú pincéje, ahol jelenleg 170 darab, 60-100 hektoliter űrtartalmú fahordó áll.

3. Gemenctől a Sárközig - Szekszárdi Borút

Gemenc, a Sárköz és a Mecsek öleli körbe a Szekszárdi borvidéket, ahol több mint kétezer éves hagyományai vannak a szőlő- és bortermelésnek. Noha a Medinától Bátáig húzódó borvidék zászlósnedűi a bikavér és a kadarka, a borút településeit végigjárva kiváló fehérborokkal is találkozhatunk. A borvidék „fővárosában”, Szekszárdon található a Bormúzeum, ahol a borvidék történelmét és jellegzetes borait ismerhetjük meg, de a borúton járva eljutunk többek között a Sárköz jellegzetes falvaiba, Decsre és Őcsénybe, továbbá Mórágy községet is útba ejthetjük, ahol a környék földtani nevezetessége, a Mórágyi-rög húzódik, melynek gránitja hazánk egyik legidősebb kőzete.
Még több infó: szekszardiborut.hu

 


Fotó: Facebook / Szekszárdi Borút Egyesület


A Turista Magazin ajánlja:
A Fekete gólya háza
Hazánk legnagyobb feketególya-állománya a Gemenci-erdőben él, ezért is hozták létre 2010-ben éppen Bátán a Fekete gólya házat. A múzeum kiállításán jelképesen Margit, a Mohácsi-szigeten 2005-ben meggyűrűzött fekete gólya kíséri végig a látogatókat.

4. A Bakony és a Vértes között félúton - Ezerjó Borút

A Mór-Csókakő-Csákberény-Zámoly-útvonalon a Móri borvidék jellemző fehérboraival ismerkedhetünk meg behatóbban. Az Ezerjó Borút pincéinek végigjárásához a természetkedvelő és borszerető turisták még borútlevelet is kapnak. A borvidék meghatározó fajtája az ezerjó, amely ma már a hungarikumok közé tartozik. A filoxéravészt követő újratelepítéseknek köszönhetően lett a fő szőlőfajta a borvidéken, a hagyomány pedig úgy tartotta, hogy az ezerjó fogyasztása hozzásegít a fiúgyermek születéséhez. Ezért (állítólag) a Habsburg-családban is gyakori ajándék volt a móri bor. Mór városának néhány utcájában még állnak a régi pincék és a présházak, mint például a Lamberg-uradalom18. századi pincéje.
Még több infó: moriborvidek.com

 

Fotó: Wikipédia


A Turista Magazin ajánlja:
A csókakői vár
A Vértes hegység szélén, egy sziklaplatón épült a vár, melynek első említése a 13. századból származik. A kedvező fekvésű erősség egykor a Gaja-patak völgyében haladó forgalmas utat őrizte, amely a tihanyi apátság alapítólevelében is szereplő, Fehérvárra vezető hadi út lehetett.

5. „Egy csepp Nap” - Pécs-Mecseki Borút

A Mecsek déli lejtőin elterülő, egészen Mohácsig tartó Pécsi borvidék, s a Szekszárdi és a Villányi borvidék között próbál meg érvényesülni - egyre nagyobb sikerrel. A borvidék különlegessége a pécsi cirfandli, melyet Ausztriából hoztak a 19. század első felében, és csak itt terem az országban. Pécs városa alatt a középkor óta hoztak létre pincéket, melyekből valóságos alagútrendszerek fejlődtek ki az évszázadok alatt. A borút településein járva - Szigetvártól Pécsváradig - ódon várak, gyönyörű természet és persze kiváló borok várnak bennünket.

Még több infó: pecsmecsekiborut.hu

 


Fotó: pecsmecsekiborut.hu


A Turista Magazin ajánlja:
Pintér-kert
Pécs arborétumában számos védett növény - többek között csodabogyók, pirítógyökér vagy a fokozottan védett bánáti bazsarózsa - fordul elő. A hegyoldalban több kilátópont is található, ahonnan a Tettye és a környező területek látványa tárul a látogatók elé. Szakvezetés igényelhető.

A cikk megjelent a Turista Magazin 2013. októberi számában.

Kapcsolódó cikkeink:

Borkostoló bakancsban - 1. rész
Bor, túra, boldogság
Gemenci kalandok földön és vízen

Cikkajánló