Ötven éven belül eltűnhet a zsámbéki romtemplom

Halódik a szerkezet, marékszámra hullik a kőpor, az épület egy részét már el is kellett keríteni, mert veszélyes lehet. A lakosság és a szakemberek egyelőre nem tudnak megegyezni a felújításról.

Szerző:
turizmus.com
Fotó:
Kovács Olivér / műemlékem.hu
2017. március 17.

Halódik a szerkezet, marékszámra hullik a kőpor, az épület egy részét már el is kellett keríteni, mert veszélyes lehet. A lakosság és a szakemberek egyelőre nem tudnak megegyezni a felújításról.

 

A ma látható templom közvetlen elődjét 1220 után építtették fel III. Béla második felesége, a francia királyi családból származó Margit királyné bizalmasának, Aynard lovagnak a leszármazottjai. Az 1763. június 28-i földrengést követően, amikor a templom északi mellékhajója leomlott, a romot senki sem újította fel. Kövei egy részét elhordták, és talán az egész az enyészeté lett volna, ha az 1870-es években Rómer Flóris és Henszlmann Imre nem ismeri fel az értékét.

 


A 19. század végén aztán Möller István konzerválta romként a csonka templomot, amely azóta a magyar műemlékvédelem egyik ikonikus épületévé vált. Az 1930-as években Lux Kálmán tárta fel a templomtorzótól északra található kolostorromot, azonban a terület teljes feltárására máig nem került sor. Az egykori premontrei templom jelenleg állami tulajdonban van, a helyi plébániaszolgálatot a rend egy tagja látja el. Szakértők szerint jó esetben fél évszázadig tartható fenn még romként.

 


Tavaly és idén is rendeztek egy-egy konferenciát, amin műemlékes, múzeumi és turisztikai szakemberekkel arra keresték a választ, hogyan lehetne megőrizni a templomot. „Sajnos a romállapot nem tartható fenn a végtelenségig, ezért az is szóba került, hogy lefedjük a templom hajóját. Nagyon nehéz persze megtalálni a határt, hogy mennyire nyúlhatunk hozzá hitelesen a szerkezethez, hiszen egy ilyen beavatkozás, amellett, hogy meghosszabbítaná az élettartamát, hiszen legalább a boltozatokat, a falak belső felületét nem pusztítaná az időjárás, gyökeresen megváltoztatná az épület megjelenését is, mert romból templommá válna” - mondta Marthi Zsuzsa, Zsámbék város főépítésze, hozzátéve, hogy jelenleg sem a helyi lakosság körében, sem a szakemberek táborában nincs egyetértés. Kérdéses a hasznosítás módja is: egy rom nem tud annyi bevételt hozni, hogy fenntartsák az állagát.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vörös vércsék a zsámbéki romtemplomban

Új kiállításon tárulnak fel Pest megye titkai

Cikkajánló