Hírek

Outdoor GPS-ek - Mit, mire?

Ha eljutottunk oda, hogy szükségünk van rá, akkor a következő kérdés az, hogy milyet vegyünk, mit használunk? Ez pedig attól függ, milyen célból vennénk kezünkbe.

Szerző:
Kaposi Zoltán
Fotó:
shutterstock.com
Gulyás Attila
2014. március 14.

Ha eljutottunk oda, hogy szükségünk van rá, akkor a következő kérdés az, hogy milyet vegyünk, mit használunk? Ez pedig attól függ, milyen célból vennénk kezünkbe.

A Turista Magazin 2014/márciusi lapszámában található Outdoor GPS-ekről szóló cikk kiegészítése.

 

1) GPS útvonaltrackelő appek


A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás. Ha már úgyis van okostelefonunk, csak egy többnyire ingyenesen letölthető applikáció (app) választ el minket attól, hogy az utunkat megörökítsük. Csiganyálhúzóknak is szokták ezeket az eszközöket nevezni, hiszen lejegyzik, merre jártunk, így elmenti az útvonalat, a távot, a szintkülönbséget, a sebességadatokat.

Ha nincs szükségünk igazán pontos mérésre, és navigálni sem szeretnénk, kielégítő választás lehet. Az outdoortól viszont távol áll. Egyrészt a mobil GPS antennájának érzékenysége fényévekre jár a túra és sport GPS-ekétől, így erdőben, sziklafalak árnyékában már sokszor elveszti a jelet. Másrészt, ahogy elveszti a telefon a mobilhálózat jelét - az erdőben ez könnyen előfordul - teljes erőből keresni kezd, ami leszívja az akkumulátort. Ehhez jön még a GPS és az applikáció futásának energia igényével, máris garantált, hogy extrém gyorsan lemerül a készülékünk.

Összegezve a városi parkba vagy a városszélre tökéletes, de a vadonba kevés.

 

jan-19_171-2kk.jpg

 

2) GPS Track PODok


Ezek egy GPS vevőből és egy integrált GSM egységből állnak. Arra is jók, hogy trackeljék az utunkat, akár gombnyomásra POIt (Point of Interesting - hasznos helyek, érdekes pontok), útvonalpontot mentsenek, illetve akár folyamatosan küldjék a jelet az aktuális pozíciónkról. Így ellenőrzik például a hírhedt Börzsönyi Kör terepfutó útvonal teljesítését. Minden próbálkozó kap egy PODot és végigkövethetjük a képernyő előtt, merre járnak.

 

3) GPS órák


Ezek az alap sportmodellek. A hagyományos sportóra funkciók mellett többnyire pulzust is mérnek, GPS alapon sebességet számolnak, és húzzák mögötted a csiganyálat. Utólag visszanézhated, hol, mikor mennyivel mentél, mennyi szintet másztál, akár kalóriát is számolnak. Az edzések adatait memóriába mentik, de többségükről az adatok nem tölthetőek le. Navigációra nem alkalmasak, de mutatják a kezdőpont távolságát és irányát.

Futóknak ajánlott.

 

quatix_hr_01-kk.jpg

 

4) Útvonalnavigációra alkalmas GPS órák


Látszólag nem sokban különböznek az előző kategóriától, de ezekkel már be tudunk járni egy útvonalat. Otthon a számítógép előtt ülve megtervezhetjük utunk, feltöltjük az órára, és az végignavigál minket az útvonalon. Térképet többségük nem mutat, de a kereszteződésekbe érve mutatja, melyik irányt válasszuk, mutatja mennyire van a következő pont, mennyit tettünk meg, vagy, hogy a végpontig mennyi van hátra. Ha kell, a tracket rögzít is.

Az adatok szinte minden modellből letölthetőek a gépünkre. Egyes típusokra letölthetünk ugyan térképet, de nincs sok értelme, mert belassítja a rendszert és a másfél hüvelykes folyadékkristályos kijelzőn alig tudunk valamit értelmezhetően megjeleníteni.

Futásra, bringázásra ajánlott, ahol a gyors navigáció kulcskérdés, a térkép viszont nem létfontosságú.

 

5) Térképes sport GPS készülékek


Itt kezdődnek a teljes értékű GPS-ek. A nagy kijelzőn egyidőben a legtöbb teljesítményadat megjeleníthető (sebesség, megtett út, szint, távolság a következő pontig, vagy a célig, pulzus, wattázs), ami futóknak, bringásoknak nagyon jól jöhet.

A térkép nagyítható, kicsinyíthető, a részletek megjelenítése is választható. A térképen egy tetszőlegesen kiválasztott pontot beállíthatunk célállomásként, az autós navikhoz hasonlóan az útvonalválasztás preferenciáit is beállíthatjuk. Többnyire beépített Li-ION, vagy Li-Pol akkuval készülnek. Könnyűek, és az áruk is kedvező. A beépített akkuk hátránya viszont, hogy, ha egyszer lemerült, újra áramforrás közelébe kell kerülnünk, hogy feltámasszuk a GPS-t. Gombos-joystickes és érintőképernyős modellek is kaphatóak.

 

shutterstock_148456742-kk.jpg

 


gpsmap62_front_sn-kk(1).jpg
6) Térképes professzionális GPS készülékek

 

Az outdoor navigációk felső kategóriája. Ezek a beépített akkuk helyett ceruzaelemeket, illetve ceruzaakksikat használnak. Egy szett elemmel, vagy akkuval az üzemideje ugyan rövidebb, mint az integrált akkus sportverzióké, csakhogy lehet nálunk végtelen számú tartalékelem, és a sarki boltban is vehetünk, így akár hetekre is elmehetünk túrázni, nem maradunk navigávió nélkül. Itthon ez akár komikusan is hangozhat, de egy alpinistának, vagy aki épp Mongóliában túrázik, ez fontos szempont.

További előnyük, hogy legtöbbjükben barometrikus nyomásmérő és iránytű is található. Ezeken a modelleken több funkciógombot találunk, így ritkán kell csak a menüben keresgélnünk. POI megjelölése például csak egy gombnyomás.

 

Kiegészítők


A fejlettebb órákat, vagy kézi GPS-eket felturbózhatjuk különféle kiegészítőkkel. Ha igazán precíz sebességadatokat akarunk, egyes modelleknél felszerelhetjük a bringánkra a hagyományos kerékfordulatmérő-szenzort, vagy futáshoz használhatunk giroszkópos gyorsulásmérőt.

A wattmérők egyre nagyobb teret nyernek a kerékpársportban, a Garmin Edge modellek felső kategóriájához ilyet is csatlakoztathatunk. Ezek többnyire ANT+ rádiós kapcsolattal csatlakoznak a GPS-hez.
A pulzusmérőt se felejtsük ki a felsorolásból, hiszen a sportmodelleknél erre is van igény.

GLONASZSZ - az orosz műholdas helyzetmeghatározó rendszer. Nem az amerikai, hanem a saját holdjaira támaszkodik, a pontossága a GPS rendszerrel nagyjából megegyezik. Több felső kategóriás modell a egyszerre látja a GPS és a GLONASZSZ holdakat, ezért sokkal gyorsabban megtalálja a pozíciót és a teljes navigáció során pontosabb. Cserébe kb 20%-kal csökkenti a készülék üzemidejét.
 

 

Cikkajánló
Miben segíthetünk?