Óvakodj a darazsaktól!

Az idei meleg, aszályos nyár kedvezett a darazsak elszaporodásának, ezért fokozottan figyelnünk kell, ha erdei túrára indulunk.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Michael Apel
Dénes Emőke
szittyazoli
2013. szeptember 6.

Az idei meleg, aszályos nyár kedvezett a darazsak elszaporodásának, ezért fokozottan figyelnünk kell, ha erdei túrára indulunk.

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye szerint különösen a Budai-hegységben számíthatunk kora ősszel a megszokottnál több, nagyméretű lódarázzsal és a kisebb kecskedarázzsal is gyakran találkozhatunk. Többször fordult elő darázscsípés az erdei munkások körében, a darazsak nem egyszer kifejezetten agresszívan viselkedtek. A legtöbb darázscsípés Budapesten, a Hárs-hegy és a Hármashatár-hegy térségében történt.


Az erdőkben nagy számban, időszakosan megjelenő darazsak szelektív irtása egyrészt kivitelezhetetlen, másrészt a darazsak természetes élőhelye az erdő, ezért az embernek ugyanúgy érdemes tiszteletben tartani őket, mint az erdei flóra és fauna bármely más tagját. Fontos tehát, hogy az erdőkbe látogatók maguk készüljenek fel a problémák megelőzésére.


Ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri az erdei kirándulásra indulókat, hogy a kerüljék a darazsakkal való találkozást, a darázscsípésre érzékenyek pedig még indulás előtt kérjék ki orvosuk tanácsát és fogadják meg az itt leírt tanácsokat, hogy elkerülhessék a csípéseket. 

 

 

HOGYAN KERÜLHETJÜK EL A DARÁZSAK TÁMADÁSÁT?

- Csak a kijelölt turistautakon közlekedjetek, ahol nem bolygatjátok a növényzetet, így a darazsakat sem.


- Ne nyúljatok fa-, szikla- vagy mesterséges üregekbe (pl. sorompó zár), hiszen a darazsak szívesen építik a fészküket ezekre a helyekre.


- Ne másszatok magaslesekre, és a kilátókat is fokozott óvatossággal közelítsétek meg! Az erdészet ezeket rendszeresen ellenőrzi, de mivel egy-egy újabb darázsfészek nagyon gyorsan elkészül, nem garantált, hogy a mentesítés már megtörtént.


- Mielőtt a földre letelepednétek mindenképpen vizsgáljátok meg, hogy a fűben, földi üregben nem találhatóak-e darazsak.


- Ha megjelenik is egy-egy darázs a közelben, igyekezzetek megőrizni a nyugalmatokat, a hadonászás csak ingerli az állatokat.


- Ha van rá lehetőségetek, szendvicsetek ebben az időszakban inkább zárt térben (menedékházban) fogyasszátok el.


- Mindig tartsatok magatoknál vizet folyadék-utánpótlás céljából, ami a darázscsípés esetén is rendkívül fontos. A csípés helye is hűthető vele, amely a duzzanat kialakulását gátolhatja. Erre a célra a kis hűtőtáskában magatokkal vitt zselés jégakku is jól használható.


- Lehetőleg ne egyedül menjetek kirándulni és mindig legyen mobiltelefon a táskában, ha segítséget kell hívni.


- Ha valaki tudja magáról, hogy érzékeny a darázscsípésre, inkább halassza el néhány héttel a kirándulását.

 

A veszélyes időszak vélhetően az időjárás hűvösebbre és csapadékosabbra válásáig tart, a kifejezetten őszies időben a darazsak már nem olyan aktívak.

 

Cikkajánló