Palackorrú Lebegő Kikötők várják a vízitúrázókat a Felső-Tiszán

A tiszai falvakat, látványosságokat gátak és sűrű ártéri erdők választják el a vízitúrázóktól. Kikötési hely alig, információs tábla elvétve akad, pedig lenne miért megállni, lenne mit megcsodálni. A tiszai műanyaghulladékból készült kikötőkkel átjárók nyílnak a vízi utak és a parti látnivalók között.

Szerző:
TM/PET Kupa
Fotó:
Molnár Vanda / PET Kupa
2020. július 9.

A tiszai falvakat, látványosságokat gátak és sűrű ártéri erdők választják el a vízitúrázóktól. Kikötési hely alig, információs tábla elvétve akad, pedig lenne miért megállni, lenne mit megcsodálni. A tiszai műanyaghulladékból készült kikötőkkel átjárók nyílnak a vízi utak és a parti látnivalók között.

A PET Kupa szakemberei és önkéntesei az Aktív Magyarország Program támogatásával építettek kikötőket, hogy egyedi megoldással hasznosítsák a Tiszából gyűjtött hulladékot, illetve népszerűsítsék a Tisza és a partmenti települések látnivalóit.

A kikötők Tiszakóród, Zsurk és Záhony Tisza partján épültek fel. A biztonságos kikötési lehetőséget nyújtó, mini-pontonokat rámpa köti össze a parttal, a fedélzeten elhelyezett tájékoztató táblákból pedig kiderül, milyen látnivalók és érdekességek várják a közelben a víz felől érkező túrázókat.

A Tiszából gyűjtött, szelektált és aprított műanyaghulladékból speciális eljárással készültek el a préselt hulladéklemezek, majd a méretre vágott műanyag pallók. A műanyag palackok kupakjait, a mosószeres flakonokat és üdítőitalos rekeszeket gyakran vegyes anyagokból gyártják, és ezeket csak megfelelő technológia alkalmazása mellett lehet szétválasztani. Az eljárás során szétválasztják a propilént és az etilént. Utóbbit aztán magas hőmérsékleten megolvasztják, és nagy nyomáson lemezzé préselik. Végül a kihűlt és megkeményedett, végleges formájukat elnyert lemezeket méretre vágják.

A kikötő stabilitását fémszerkezet adja, lebegőképességét pedig a Tiszából kigyűjtött pillepalackok biztosítják. Sok kis PET-palack együtt hatalmas felhajtóerőt tud kifejteni. A PET Kupa zászlóshajója, a pillepalackokon lebegő PETényi, két tonna hulladékot is elbír a fedélzetén. A megépítésekor szerzett tapasztalok alapján készültek el a Palackorrú Lebegő Kikötő tervei.

„Több hónapon keresztül kísérleteztünk azon, miként lehet a vegyes összetételű műanyaghulladékból olyan új nyersanyagot készíteni, amely megolvasztva és formába öntve alkalmas műanyag deszkák készítésére. A Tiszából gyűjtött műanyag palackok pedig stabil felhajtóerőt biztosítanak a kikötőnek. Bízunk benne, hogy a most megvalósított prototípusok beválnak, és a jövőben több hasonló, újrahasznosított anyagból gyártott kikötő létesülhet a Tisza mentén” – mondta el az avatón Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója, a Lebegő Kikötő ötletgazdája.

Közben az Alsó-Tiszán már elkészült az első Tiszai Plasztik Ladik, amely egy régi hagyomány újragondolásának az eredménye, és alapanyagát szintén a Tiszából gyűjtött folyami műanyaghulladék adja. A modern anyagot, az újrahasznosított műanyag pallókat a PET Kupa szakembereinek felkérésére, Szabó László mártélyi ladik készítő mester munkálta meg, megtartva az ősi formát és szerkezetet. Az első plasztik ladikot július 13-án bocsátják vízre Mártélyon.

De nem csak a műanyag, a Tiszából kihalászott üveghulladék is új életre kel. Hogy hogyan, azt látványos bemutatón bárki megnézheti, ha ellátogat július 9 és 12. között a Parádsasvári Üvegmanufaktúrába. Az eseményről bővebb információt ide kattintva találhattok.Cikkajánló