Pásztormadárdömping van az országban

Ekkora számban több mint 20 éve nem jelentek meg a pásztormadarak hazánkban. Egyébként mindig május végefelé lehet őket látni nálunk, időnként még fészkelnek is.

Szerző:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Kovács Sándor / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága
facebook.com / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága
2018. május 29.

Ekkora számban több mint 20 éve nem jelentek meg a pásztormadarak hazánkban. Egyébként mindig május végefelé lehet őket látni nálunk, időnként még fészkelnek is.

Utoljára 1995-ben bukkant fel ennyi pásztormadár Magyarországon - olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. „A seregélyek rokonságába tartozó, de azoknál színesebb pásztormadarak kisebb-nagyobb csapatai május vége felé szoktak nálunk megjelenni, és június elejére rendszerint el is tűnnek. Hol többen, hol kevesebben érkeznek.”

 


Pásztormadárnak azért hívják őket, mert a nyájak, csordák után mennek, és a környezetükben található rovarokkal táplálkoznak, például sáskákkal és más egyenesszárnyúakkal, de szeretik a gyümölcsöt is. Másik nevük a rózsaseregély, mert legtöbbször seregélycsapatokkal együtt lehet látni őket, színük pedig fekete és rózsaszínes.

 


Utoljára 1994-95-ben a Hortobágyon fordult elő, hogy nálunk is fészkeltek, egyébként inkább Közép-Ázsia és Dél-Kelet-Európa sztyeppéit és félsivatagos területeit választják, telelni pedig Dél-Ázsiában szoktak.

 


Invázió idején nagy tömegben jelennek meg szokásos költőhelyeiktől északnyugatra, tehát Közép-Európában is - írja a nemzeti park. Érdekes, hogy pontosan nem tudni, mi vonzza őket tömegével ide. Feltételezhetően a bőséges táplálék miatt jönnek, például sáskajárás idején lehet számítani a megtelepedésükre. Egyelőre még nem derült ki, idén fognak-e fészkelni nálunk vagy eltűnnek június elején.

 


Ha szeretnéd látni a madarakat, leginkább alföldi környezetben, füves pusztákon keresd őket. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Miklapusztán készítette a fotókat, ugyanakkor Facebook-oldalukon arra is felhívták a figyelmet: „ha rózsaszín-fekete seregélyszerű madarakat lát a cseresznyefáján, nagy eséllyel pásztormadarak lesznek”.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Purhabot nyomtak a gyurgyalagok költőüregébe

Füleskuvik bukkant fel a Wenckheim-kastély parkjában

Megélénkült a madárélet az Alföld mocsaras vidékein

Eltűnő madárfajok - veszélyben a vadgerle, a hóbagoly és a lunda is

 

Cikkajánló