Pazar dunai strandok, ahol átvészelheted a kánikulát

A rekkenő hőség és a Nemzetközi Duna-nap alkalmából mi másról is írhatnánk, mint a legszuperebb szabadstrandokról a Dunakanyarban, amelyek egy-kettőre elfeledtetik veled a kánikula kellemetlenségeit.

Szerző:
Turista Magazin
2022. június 29.

A rekkenő hőség és a Nemzetközi Duna-nap alkalmából mi másról is írhatnánk, mint a legszuperebb szabadstrandokról a Dunakanyarban, amelyek egy-kettőre elfeledtetik veled a kánikula kellemetlenségeit.

1. Szentendrei postás strand

Szentendrét az év bármelyik szakaszában érdemes felkeresni, és a hőségben sem okoz csalódást. 2016-ban itt nyílt meg az első legális szabadstrand a Dunakanyarban, amit azóta fel is újítottak. A vízminőségre nem lehet panasz, a Dunán bóják jelzik a fürdőzési területet, a 150 méter hosszú, homokos strandszakaszt pedig táblák alapján lehet beazonosítani. Arra azért figyelj, hogy errefelé gyorsan mélyül a víz. Van büfé, öltöző, zuhanyzó, ivócsap és kutyabarát strandrész.

2. Dunakeszi strandja

Árnyékos, cserébe kavicsos Dunakeszi strandja, amit szintén néhány évvel ezelőtt adtak át. A gyerekeket játszótér várja, és információs táblákat is elhelyeztek, melyekről a madáretetésről és a folyóban élő halakról tudhatunk meg többet. Természetesen az igazi „strandfeeling” sem hiányozhat, a palacsintától a hekkig bármit lehet kapni a büfékben a tipikus strandételek közül, és egy 250 méteres szakaszon csobbanhatunk a lassan hömpölygő vízbe. Itt is bójákkal jelölik a biztonságos fürdőzés határát. A parton öltözők, mobilvécék találhatóak.

3. Gödi szabadstrand

Szintén kavicsos partszakasz várja a fürdőzőket Gödnél, a Dunakanyar kapujában, ahol egy 300 méteres hosszon lehet fürdőzni a szabadstrandon. Szerencsére büfét, öltözőt, mosdót itt is találunk, a gyerekek számára pedig játszóteret is kialakítottak. Aki aktívan töltené az idejét, az itt kenuba is pattanhat. Érkezhetünk akár kerékpárral is, a strand könnyen megközelíthető a Duna mentén húzódó kerékpárútról.

4. Dunabogdány strandja

Csupán 150 méteres a homokos strandszakasz Dunabogdánynál, mégis nagyon rendezett és tiszta, ráadásul bőven találunk árnyékot is. Akik nemcsak úszkálni vagy heverészni szeretnek, hanem az aktív kikapcsolódás hívei, azok számára jó hír, hogy futball- és röpladbapályát alakítottak ki a területen. A gyerekek sem fognak csalódni, őket játszótér várja. Ha megéheznénk a sok mozgásban, két büfé kínálatából válogathatunk.

5. Nagymarosi szabadstrand

Ami elsődlegesen vonzóvá teszi a nagymarosi strandot, az a fantasztikus panoráma a túloldalon elterülő Visegrádra. A 200 méter hosszú kavicsos-homokos vagy füves parton kevés árnyékot találunk, ezért ide érdemes napernyővel vagy strandsátorral készülni. A víz errefelé gyorsan mélyül, és nem is szabad messzire beúszni, mert rendszeresen járnak itt motorcsónakok, kajakok és kenuk. Büféből, étteremből viszont több is van a közelben, ezeknek a mosdóit vehetjük igénybe, egyébként öltözőket és zuhanyzókat találunk a strandon. Játszóteret itt is kialakítottak a gyerekek számára.

A szabadon látogatható dunai strandok

Ne feledd, hogy csak a kijelölt strandokon fürdőzhetsz, máshol veszélyes lehet! Aki tilosban jár, bírságra is számíthat. A szabadon látogatható strandok a következők: Dunakeszi, Göd, Szentendre, Verőce, Zebegény, Dunabogdány, Nagymaros, Kisoroszi, Ráckeve, Szigetcsép, Szigetszentmárton szabadstrandjai, illetve a Kopaszi-gát fizetős strandja. Július 15-től augusztus 20-ig pedig a Római-parti szabadstrand is várja a fürdőzőket.


Cikkajánló