Öt klassz hely, ahol jó hűsölni a kánikulában

Ha megérkezik az izzasztó, rekkenő hőség, még a legelvetemültebb városlakó is menekül a zöldbe, vagy vízpartra, ahol árnyas, hűs helyeken lazulhat órákig. Válogatásunk szubjektív, de ezeket jó szívvel ajánljuk Budapest és környékén.

Szerző:
TM
Fotó:
Szigeti-Böröcz Ferenc
strand.hu
Nógrádi Attila
facebook.com / Pál-völgyi-barlang
2021. június 21.

Ha megérkezik az izzasztó, rekkenő hőség, még a legelvetemültebb városlakó is menekül a zöldbe, vagy vízpartra, ahol árnyas, hűs helyeken lazulhat órákig. Válogatásunk szubjektív, de ezeket jó szívvel ajánljuk Budapest és környékén.

1. Remete-szurdok, Budai-hegység

Nyáron mindig jólesik sétálni hűvös szurdokokban. A budai hegyvidék északnyugati részén Budapest-Máriaremete és Remeteszőlős között húzódik a fővárosiak egyik kedvelt kirándulóhelye, a Remete-szurdok. A völgyön keresztülvezető, kövekkel, kisebb-nagyobb sziklákkal tarkított erdei út - amely egyben tanösvény is - mellett az Ördög-árok patak folyik. Esős időben, amikor a patak vízhozama megnövekszik, kicsit több izgalomra számíthatunk, mint nyáron, amikor alig csörgedezik, avagy éppen kiszárad. A könnyű terepnek köszönhetően kiváló úti cél családi kirándulásokhoz, ugyanakkor földtani, természeti értékekben is igen gazdag a szurdok. Közel 20, karsztvizek által formált barlang és üreg rejlik itt, köztük a Remete-barlang, amely bronzkori, vaskori és római kori régészeti leleteiről híres. A szurdokvölgyet 1974-ben védetté nyilvánították, majd 1978-ban a Budai Tájvédelmi Körzethez csatolták fokozottan védett természetvédelmi területként. A Remete-szurdokon átvezet az Országos Kéktúra (OKT) és a Mária-út nyomvonala is. Leggyorsabban Budapest-Máriaremete kegytemplomától, az OKT-n juthatunk el a szurdokba.

2. Új kedvencünk a Duna-parton – A Dunakeszi strand

Nem hagyhattuk ki a válogatásunkból a Duna-partot sem, ezzel kapcsolatban viszont nehéz dolgunk volt, annyi klassz hely van ugyanis legnagyobb folyónk mentén a főváros közelében. Két évvel ezelőtt, nyáron avatták fel Dunakeszi szabadstrandját, amelyet nem csak a nyári kánikulában érdemes meglátogatni. A Liget utcától kezdődő és a Katona-domb mögötti részen húzódó, 450 méteres partszakaszon jót lehet sétálni az árnyas fák alatt, de padokból és szemetesekből sincs hiány, úgyhogy bárhol letelepedhetünk, elővehetjük az elemózsiánkat, és nézhetjük a fodrozódó folyót, avagy a kacsákat kergető gyerekeket. A kicsiknek egyébként játszóteret is kialakítottak, és vannak színes-szagos információs táblák például a madáretetésről és a folyóban élő halakról. Akit pedig mégiscsak a strandolás vonz jobban, nyáron az sem fog csalódni, mert a víz itt lassan hömpölyög, bójákkal jelölik, meddig biztonságos beúszni, és vannak öltözők, mobil vécék és büfék is, ahol az összes jellegzetes strandételt lehet kapni a hekktől a palacsintáig.

3. Millennium-rét – Patakparti piknik

Tavasztól őszig remek pihenőhelyre lelhetünk a Millennium-rét tágas tisztásán, amelynek megközelítését egy klassz, látványos erdei sétával is összeköthetjük az Alsó-Jegenye-völgyben. A kirándulás indulhat a Mátyás-dombon található solymári vártól, illetve a Budapest és Solymár határában álló Shell-kúttól is. Mindkét turistaösvény átvezet a réten, ahol padok, asztalok, kiépített tűzrakó helyek várják a pihenni vágyókat. Lehet itt, a Paprikás-patak mellett, a fák árnyékában ücsörögni, sütögetni, nyáron a patakban mezítláb gázolni, vízi élőlényeket nézegetni. Ha kedvünk tartja, a fűben plédre is leheveredhetünk, süttethetjük a hasunkat, a gyerekeknek pedig kiváló terep rohangálásra, focizásra a hatalmas, zöld tisztás. A Millennium-rétet érintő túrák fő vonzerejét a könnyű bejárhatóság, a viszonylag kis távolságon belül fellelhető izgalmas látnivalók adják. Találunk az út mentén csörgedező patakot, két vízesést, megmászható sziklákat, Rózsika-forrást, solymári várromot és kilátópontot is.

4. Hőség elől le a föld alá – Pál-völgyi-barlang

A hőség elől mindig jó ötlet egy hűvös barlangtúra. A Pál-völgyi-barlangrendszer egyébként jelenleg hazánk leghosszabb barlangja. 500 méteres szakasza látogatható vezetővel, ami közel egyórás utat jelent. A kiépített utak mellett többször meredek létrákon kell kapaszkodnunk. A túra alatt szép cseppköveket, különleges sziklaalakzatokat, csillogó kalcitkristályokat és hasadékszerű járatokat csodálhatunk meg. Hétfő kivételével minden nap nyitva 10.15-től 16.15-ig. Legegyszerűbb megközelítés, ha a Kolosy térről a 65-ös busszal a Pál-völgyi-cseppkőbarlang nevű megállóig utazunk. A Pál-völgyi-barlangban váltott kombinált jeggyel látogatható - az egyébként szintén igen látványos - Szemlő-hegyi-barlang is. Bővebb információt nyitvatartásról, programokról, belépőkről a Duna-Ipoly Nemzeti park Igazgatóság honlapján olvashatsz.

5. Füvészkert – Oázis a VIII. kerületben

Ha eddig csak A Pál utcai fiúkból ismerted a Füvészkertet, ajánlott körbenézned Magyarország első botanikus kertjében. Az ELTE Füvészkertje ugyanis egy talpalatnyi zöld „sziget” a város betondzsungelében, ahol árnyas fák alatt padokon, órákig ücsöröghetünk anélkül, hogy észlelnék, mennyi idő telt el. A több mint 3 hektáros területen, amely mintegy 2000 négyzetméternyi üvegházat is magában foglal, 8000-féle növényt lehet megcsodálni. A leghíresebb és leglátványosabb az amazonasi óriás tündérrózsa, amelynek levélátmérője (nevéhez híven) a 2-3 métert is elérheti, és akár még egy gyereket is elbír. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az utóbbi években sajnos többször be kellett zárni az üvegházat, mert a látogatók kilyuggatták a hatalmas leveleket. A kert híres még a több száz fajból álló kaktuszgyűjteményéről, a 150 évnél idősebb páfrányfenyőkről és a rengeteg orchideáról. 2010-ben építették az Ausztrál házat, ahol 200 olyan növényfaj látható, amelyek Ausztrália mediterrán vidékein nőnek. Bővebb információt nyitvatartásról, programokról a Füvészkert oldalán találsz.

A cikk először 2019 júniusában jelent meg.

Cikkajánló