Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Szöveg:
2021. július 10.

Eldugott, hangulatos tóstrand, ahol tömeg nélkül csobbanhatsz a Bakonyalján

Hallottál már Nagytevelről és a taváról? Igaz, víztározó tó, de ez senkit ne tévesszen meg, mert minden van itt, ami egy remek fürdőzéshez kell: kristálytiszta víz, homokos-füves part árnyat nyújtó fenyőfákkal és fűzekkel, ráadásul a pompás „díszletet” körben a Bakony lankái adják a lazuláshoz. A környék pedig tele jobbnál jobb kirándulóhelyekkel, ahol még a tömeggel sem kell megküzdened. Mutatjuk, merre indulj.

Egész héten rémes időjárás volt: izzasztó, 35-40 fokos hőség, párás, tűző napfény, és szerdán volt a legrosszabb, olyan kegyetlen nyári nap, amikor az ember levegőt is alig kap, egész testét egyetlen mozdulattól elönti a verejték, és a város betondzsungele hirtelen az egyik legforróbb, legfojtogatóbb hellyé változik a világon. Ki ne vágyna ezekben a pokoli napokban vízpartra, vagy enyhet adó hűs helyekre?

A Bakony minden évszakban izgalmas vidék, de nem valószínű, hogy a strandolás lesz az első, ami az eszünkbe jut róla. Nekünk se jutott volna, ha a neten böngészve nem akadunk rá Nagytevelre, erre a Pápától alig 10 km-re található kis bakonyaljai településre, amelynek mesterséges tava a fotók és a leírások alapján ideális helyszínnek tűnt egy környékbeli kirándulás utáni csobbanáshoz.

Olyan irdatlan hőség kerekedett már reggel 8-ra, hogy úgy döntöttünk, inkább a Nagyteveli-tó strandján kezdünk, mint a kirándulással. És nem bántuk meg. Amilyen takaros az alig több mint 500 fős, többségében német nemzetiségű falu utcaképe, olyan tiszta és gondozott a község határában található tó és annak környéke is.

Bár víztározó, amelyet az 1980-as évek elején hoztak létre a Pápai-Bakony-ér felduzzasztásával, de ez ne tévesszen meg senkit, remek fekvésének – a tavat szinte körbeölelik a hullámzó, erdővel borított dombok – és a nagyteveliek gondoskodásának köszönhetően igazi eldugott kis gyöngyszemre bukkanhatunk a Bakony lábánál.

A homokos partú tóstrandot néhány turista kivételével szinte csak a helyiek látogatják és használják, ezért a zsúfoltságtól nem kell tartanunk. Talán hétvégenként találkozhatunk több strandolóval.

Nagy előnye még a helynek, hogy a parkosított parton van több öltöző, WC és zuhanyzó is. Nincs ugyan zártható tárolószekrény, ahová a cuccainkat berakhatnánk, így marad a szabadvízi strandoknál megszokott „törölközővel letakarom, és akkor nem látja senki” taktika, ami viszont itt egyáltalán nem para, mert a helyiek mindenre figyelnek, és senki nem nyúl a másik dolgaihoz.

A nyugis tóparti lazuláshoz a kristálytiszta és kellemes hőmérsékletű víz is nagyot hozzáad. A füves-homokos partrészen nemcsak játszótér, röplabdapálya, de büfék is találhatók. Az árak kifejezetten barátiak. A sajtos-tejfölös lángost és a palacsintát érdemes megkóstolni. Nincsen pucc meg parádé és fine dining, csak kedves kiszolgálás, finom, egyszerű kaják és jó hangulat.

A tó és a strand érdekességét különleges légköre adja. A selymesen homokos partról jó nézni a rezzenéstelen felszínű tavat és a Bakonyalja domborulatait. És klassz ücsörögni a hatalmas feketefenyők alatt.

Ha van függőágyunk, ide érdemes magunkkal hozni, mert nincs is jobb, mint az árnyékban, két fa közé kiakasztott függőágyban heverészni, miközben édeskés gyantaillatot hoz a szél.

Az árnyas fák között, a strand mellett sátoros kempingezésre és lakókocsis beállásra is van lehetőség, áram és rendezett vizesblokk a szállóvendégek rendelkezésére áll. Padok, asztalok és kialakított sütögető helyek több helyen találhatók a kempingben. A strandfürdőtől elkülönítve horgászhelyeket is kialakítottak, így akinek éppen pecázni támadna kedve, a kijelölt területen engedéllyel vagy napijegy fejében, nyugodt, csendes, erdősült környezetben várhatja a kapást. Ponty, compó, amúr, csuka nagy eséllyel horogra akadhat. A strand tisztaságán és rendezettségén látszik, hogy van gazdája, méghozzá olyan, aki szívből gondozza, a kis part menti sétány mellett virágágyások pompáznak.

Nagyteveli „Fenyves” strandfürdő

Minden nap 9-től 20 óráig van nyitva. A felnőtt belépő 700, a diák/nyugdíjas 400, a gyermekjegy 300 forint, 6 év alatt nem kell belépőt váltani, és van családi kedvezmény is. A strand mellett ingyenes parkoló várja a távolabbról érkező vendégeket. Aki szeret sátorozni, az a nagyteveli kempinget kedvelni fogja, de természetesen a településen is található több vendégház. Megközelítés: Pápáról bő negyedórás autóúttal elérhető, illetve távolsági buszjárattal a Pápa-Nagytevel-Ugod vonalon. Ha busszal érkezünk, arra számítsunk, hogy a község buszmegállója a strandtól 2-3 kilométerre található.

A rekkenő hőségben nehéz volt elszakadni e szép fekvésű víztározó tó és strandjának marasztaló hűvösétől és nyugalmától, de várt még ránk egy érdekes külsejű kilátó a Szár-hegyen, Ugod község közelében. Habár a teveli tótól légvonalban csupán 4 kilométer a Szár-hegyi kilátó, jelzett turistaút nem vezet oda, ezért egy nagyobb kört kell autóval tenni, hogy eljussunk Ugodra.

A kilátóhoz a településről egy murvás, zúzott köves út vezet, ami egy darabig elég jó minőségű, de a vége felé már csak terepjáróval járható. Ugod határát elhagyva, kb. 2 kilométerre található egy biciklis pihenőhely, melynek közelében, ha gépkocsival érkezünk, érdemes az autót leparkolni, és onnan gyalogosan megközelíteni a kilátótornyot.

Innen nem sokkal távolabb kezdődik egy 1500 méter hosszú hely- és erdőismereti tanösvény, amely egy kellemesen árnyas, erdős részen keresztül egészen a Szár-hegy tetejére, a kilátó épületéig elvezet. A kihelyezett ismertető táblák részletesen bemutatják a térség történelmét, a környező erdők gazdag növény- és állatvilágát.

A tanösvény mentén, több helyen kisebb pihenőhelyet találunk asztallal és padokkal. A kilátó alatt pedig egy nagyobb, tűzrakóval is rendelkező pihenő várja a túrázókat. A 2015-ben átadott, 18 méter magas ugodi mészkőből és fából készült masszív építmény a tervezői szándék szerint küllemében emlékeztet a település egykori várára.

A négyszintes torony tetejéről tiszta időben bámulatos körpanorámás kilátás nyílik a környező vidékre. Nehéz erről a látképről szóismétlés és jelzőhalmozás nélkül lelkendezi. De hát ez a legtöbb helyen így van a Bakonyban:-).

Ha nem túl párás az idő, a szemünkbe tűnik a Kőszegi-hegység, megcsodálhatjuk a Somlót, a Ság hegy ormait, a Kemeneshát lankáit és a Bakony nyugati vonulatait is.

És mindezt a nap 24 órájában, ugyanis a kilátó egész évben ingyenesen látogatható. Lent, a kilátó lábánál fényképes térkép segít a hegyek beazonosításában, illetve, hogy pontosan hol, mit, merre láthatunk.

Nagytevel és Ugod környéke számos látványos túraútvonalat kínál a Bakony felfedezéséhez. Nagytevelből a Király-kaput érintve például elérhető közelségben van Bakonybél, és hazánk egyik legromantikusabb erdei tava, a Hubertlaki-tó is.

Amikor csend telepszik a Szalajka-völgyre

Amikor csend telepszik a Szalajka-völgyre

2022.12.16.

A népszerű turisztikai célpontokat sokan épp az ismertségük és az ezzel együtt járó tömeg miatt kerülik el. De ha az embernek mázlija van – és egy szabad hétköznapja –, még az is megtörténhet, hogy egyedül találja magát az ország egyik legnépszerűbb kirándulóhelyén.

→ Tovább