Pilisi len az MTSZ új logóján

2014. szeptemberétől hivatalosan új logó szimbolizálja a Magyar Természetjáró Szövetséget.

Szerző:
MTSZ
Fotó:
Gulyás Attila
2014. szeptember 22.

2014. szeptemberétől hivatalosan új logó szimbolizálja a Magyar Természetjáró Szövetséget.

Az MTSZ-en belül hosszas egyeztetés terméke ez a logó, mely figyelembe veszi a professzionális felhasználási igényeket. Ugyanakkor azt szerettük volna, ha építkezne az MTSZ múltjára, hagyományaira, örökségére; olyan legyen, amiben mindenki megtalálhatja azt, amit sajátjának tud érezni, így ki tudja fejezni - a sokféle szín, habitus ellenére - az összetartozásunkat, de a folytonosságot is.

A pilisi len (Linum dolomiticum)
A pilisszentiváni lennek vagy dolomitlennek is nevezett, tündöklő sárga szirmú növényt Borbás Vince botanikus írta le először 1897-ben. A kizárólag Magyarországon megtalálható fokozottan védett pilisi lennek a Budai Tájvédelmi Körzet Szénás-hegycsoportja ad otthont, itt 10 hektáron mintegy 1000 példány él. Az évelő növény 10-20 centiméteresre nő meg. Május-június környékén virágzik, rovarok porozzák be, de önbeporzásra is képes.

Hiszen nem eltörölni szeretnénk azt, ami volt, hanem minden értékeset megtartva építkezni szeretnénk az alapokra.

E koncepcióban ezért megjelenik a 100 éves hagyomány is, a múlt századi körpecsét lenyomata (a középen lévő nagy virág apró reflexió az egykori havasi gyopárra). De építkezik a korábbi természetbarátos logó elemeiből is, de azokat újraértelmezve, igazán magyarországivá téve: a magas hegyeket hazánkra inkább jellemző dombok váltják fel (rajtuk ugyanakkor egy út fut hívogatón - mely finom refrénként juttathatja eszünkbe a magyarországi természetjárástól már-már elválaszthatatlan népdalt: „Indulj el egy úton”).

A nemzetközi szervezetekhez való tartozást hangsúlyozó korábbi rododendront (havasi rózsát) pilisi lenre cseréltük - hiszen e kis virág igazán a miénk, ugyanis csak Magyarországon honos. Ugyanakkor a virágok száma három maradt, s ez a korábbi logóval szintén összeköti a jelenlegit. A színhasználatban a turistaságra és a nemzeti trikolórra kívántunk emlékeztetni.

Cikkajánló