Pompáznak a tárnicsok Kőszeghegyalján

Bontogatják a szirmaikat a tárnicsok a Kőszegi-hegységben, az osztrák tárnicskával pedig csak most találkozhatunk Bozsok láprétjein.

Szerző:
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság / Kóródi Blanka
Fotó:
wikipedia / Stefan.lefnaer
123rf.com
2018. szeptember 19.

Bontogatják a szirmaikat a tárnicsok a Kőszegi-hegységben, az osztrák tárnicskával pedig csak most találkozhatunk Bozsok láprétjein.

A tárnicsok és tárnicskák leginkább magashegységekben honosak, de nálunk is előfordul hat fajuk. Az Alpok közelsége miatt találkozhatunk a kornis-, a fecske- és a prémes tárniccsal a Kőszegi-hegységben, előbbit 2018-ban Az Év Vadvirágává is választották. Az osztrák tárnicska szárazabb időszakokban néhány tízes, csapadékosabb évben százast is elérő példányszámban virít. Különleges érték, mert sehol másutt nem él a hegyen, mint Bozsok kiszáradó láprétjein - adta hírül az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság.

 


Sajnos ezeket a védett fajokat több minden is veszélyezteti. Először is a taposási kár, ugyanis előfordul, hogy járművekkel hajtanak keresztül az élőhelyükön, ami komoly következményekkel járhat. Az inváziós, idegenhonos növényfajok megjelenése és terjedése is a tárnicsok kárára van, és persze az éghajlatváltozás, a forró, aszályos időszakok sem tesznek jót nekik.

 


Az Őrségi Nemzeti Park évente egyszer vagy kétszer kaszál az élőhelyein, ami megakadályozza a beerdősülést és cserjésedést, valamint az inváziós növények terjedését. Egy kisebb búvósávot mindig fennhagynak annak érdekében, hogy az egyedek fejlődését elősegítsék, és táblákkal hívják fel a lakosság figyelmét arra, hogy hol nem szabad közlekedni a területen.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kinyílt Az Év Vadvirága

Szoros volt a küzdelem Az Év Vadvirága szavazáson

Őszi virágzás

 

Cikkajánló