Rekordok régen és ma

Bruno Brunoddal magazinunk munkatársa beszélgetett 18 évvel ezelőtti rekordbeállító futásáról, versenyekről, akaraterőről és további tervezett csúcskísérletekről.

 

Szerző:
Molnár Anikó
Fotó:
Molnár Anikó
2013. október 8.

Bruno Brunoddal magazinunk munkatársa beszélgetett 18 évvel ezelőtti rekordbeállító futásáról, versenyekről, akaraterőről és további tervezett csúcskísérletekről.

 

Mindenkinek leesett az álla, amikor a magashegyi és ultratávú terepfutó, Kilian Jornet 2013. augusztus 21-én megdöntötte a Matterhorn (Cervino) meghódításának mindeddig megdönthetetlennek hitt gyorsasági rekordját. A korábbi csúcseredményt Bruno Brunod tartotta, aki 1995-ben 3 óra 14 perc alatt futott fel Breuil-Cerviniából a Matterhornra, majd vissza (2 óra 12 perc felfelé). Kiliannak ezt most 2 óra 52 percre sikerült lefaragnia (1 óra 56 perc felfelé).

 

 

Bruno Brunod húsz éve a 4478 méter magas Matterhorn (olaszul Cervino) tövében kapott kőművesmunkát. Amikor délután letette a vakolókanalat, felvette a ma klasszikusnak, ám a nyolcvanas években még csúcsmodellnek számító, Mariacher névre hallgató La Sportiva cipőjét, és nekivágott a felette magasodó hegynek.

 

Először nem érte el a csúcsot, de a következő próbálkozás után már igen. A harmincadik Matterhornját épp 3 óra 14 perc alatt teljesítette. Na de nem csupán a csúcsig, hanem egyben le is onnan. Másnak ez a mászás manapság is két-három napba telik.

 

 

A tizennyolc éve felállított fantasztikus rekordot a világ legjobbjának tartott Kilian Jornet döntötte meg néhány hete. Huszonkét percet faragott le az időből. De nem elsősorban lefelé. Lefelé mindössze 4 perccel volt jobb Kilian, mint 18 éve Bruno.

 

Bruno Brunoddal készült riportunkat a Turista Magazin októberi számában olvashatjátok.

Cikkajánló