Remélhetőleg már az utolsókat rúgja a tél

A kalocsaiak ma hamisítatlan karácsonyi hangulatra ébredhettek: hétcentis hótakaró fedte a tájat, de több településen havazott az országban. Milyen idő várható erre a március közepi hétvégére?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
Időkép
2021. március 19.

A kalocsaiak ma hamisítatlan karácsonyi hangulatra ébredhettek: hétcentis hótakaró fedte a tájat, de több településen havazott az országban. Milyen idő várható erre a március közepi hétvégére?

Magyarország középső tájain többfelé havazott az éjjel, de a legnagyobb hótakarónak a kalocsaiak „örülhettek”. A településen fagypont köré csökkent a hőmérséklet, és órákon keresztül így esett:

Tegnap hasonló volt a helyzet a déli országrészben, bár akkor inkább csak vékony és rövid életű hótakaró alakult ki Baranya megye egyes területein.

Egy kis kitekintés: még mindig jobb a helyzet nálunk, mint Erdélyben, ahol az elmúlt napokban valóban igazi téli időjárás tombolt. Közel 30 centi hó hullott, ami elsősorban Kovászna, Hargita és Maros megyében nagy gondokat okozott. A csúszós utakon több autó árokba borult, és volt, ahol méteres faágak zuhantak az úttestre, így 30-40 kilométeres kocsisorok alakultak ki – írja az Időkép. Leszakadt vasúti felsővezetékek, sínekre dőlő fák akadályozták a vonatközlekedést, és sok helyen áramkimaradást is észleltek.

Milyen idő várható a hétvégére?

A tavasz továbbra is várat magára – nemcsak Erdélyben, Magyarországon is. Ma futó záporokra, sőt, hózáporokra is lehet még számítani, de akár jég is eshet. Az élénk szél északon, északnyugaton jellemző. A hőmérséklet 3-8 Celsius fok körül alakul.

Holnap ismét lesz, aki hótakaró látványára ébred, de záporok, hózáporok napközben is előfordulhatnak, és a szél ugyanúgy jellemző lesz, leginkább nyugaton. A hőmérséklet a maihoz hasonlóan 2-8 fok között alakul. Aki napsütésre vadászik, északkeletre menjen.

Vasárnap lesz a legtöbb esélyünk kellemes időben kirándulni. Bár nagy melegre nem kell számítani (napközben 4-10 fok), de napsütésre igen, ami sokat dob az ember hőérzetén. Mindemellett többfelé számíthatunk szélre, számottevő csapadékra viszont nem.

Cikkajánló