Rendszeres a szándékos károkozás a Sas-hegyen

Hiába országos jelentőségű természetvédelmi és Natura 2000 terület, még a kerítés sem tartja vissza a rongálókat.

Fotó:
Facebook / Duna-Ipoly Nemzeti Park
2020. április 17.

Hiába országos jelentőségű természetvédelmi és Natura 2000 terület, még a kerítés sem tartja vissza a rongálókat.

Nagyjából egy hete országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe, mivel ebben az időszakban a száraz avar nagyon könnyen lángra kap – ez sem tartotta vissza a kirándulókat attól, hogy tüzet rakjanak a Sas-hegyen. Húsvét vasárnap pedig a látogatóközpont mellett randalíroztak, eldobálták a sörösdobozokat, kidöntötték a meseösvény két tábláját, letörték a pókhálós mászóka pókjának a lábát. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság arról számol be a Facebook-oldalán, hogy az utóbbi időszakban egyre gyakrabban találkoznak az átvágott és kifeszített kerítéseken behatoló, a természetet károsító személyekkel, csoportokkal vagy az ottlétük nyomaival.

A járványügyi helyzet miatt a bemutatóhelyet bezárták. Most arra kérnek mindenkit, hogy tartsák tiszteletben a védett terület határát.

Sokan úgy gondolják, hogy őket nem tántoríthatja el a birtokhatár, azaz a kerítés. Szabadon átvághatják, felbonthatják, lenyomhatják és a már „kész” réseken ők is, mások is bejuthatnak a természetvédelmi területre. Itt aztán szabad a vásár: bóklászás, amerre a lábuk visz, piknik a védett gyepben, kutyafuttatás – hadd vadásszon csak a gyíkokra…

– számolnak be róla.

A szemetelés, taposás, favágás természetvédelmi területen természetkárosításnak minősül, ami bűncselekmény, ahogy önmagában az is, ha valaki illetéktelenül tartózkodik a területen.

Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló