Ritka madár bukkant fel a Dél-Alföldön

Magyarországon rendkívül ritkán észlelt gatyáskuvikot gyűrűztek meg a szegedi Fehér-tónál. 1951 óta a faj csupán két példányára került itthon jelölőgyűrű, és 2019-ig csak 15 megfigyelési adata volt.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
MME Csongrád megyei Csoport
MTI
2021. október 19.

Magyarországon rendkívül ritkán észlelt gatyáskuvikot gyűrűztek meg a szegedi Fehér-tónál. 1951 óta a faj csupán két példányára került itthon jelölőgyűrű, és 2019-ig csak 15 megfigyelési adata volt.

Gatyáskuvikot fogtak a Fehér-tavi ornitológiai táborban október 19-én a délelőtti gyűrűzésen – posztolta ki a hírt egy fotóval a gyönyörű, fiatal példányról a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Csongrád megyei Csoportja a Facebook-oldalán.

A madár gyűrűzője, dr. Tokody Béla elmondta az MTI-nek, hogy a gatyáskuvik Magyarországon rendkívül ritkán fordul elő, megfigyelni is csak elvétve lehet a költési időszakban. A 24–26 centiméteresre megnövő madár jellemzően a hegyvidékeken költ, a 800 méternél magasabban elterülő fenyvesekben. Ezért különösen meglepő felbukkanása az Alföldön, szikes környezetben, egy csatornaparti nádasban.

1951 óta a faj csupán két példányát gyűrűzték meg, szintén ősszel. A mostani előforduláshoz hasonlóan akkor is egy a fészkelőhelyről messzire kóborló fiatal egyedet találhattak - közölte a szakember. A gatyáskuvik hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Gatyáskuvik (Aegolius funereus)

Skandináviában, Szibériában, Észak-Amerikában és Európa hegységeiben szigetszerűn fészkel a közép- és magashegységekben. Magyarországon a Zempléni-hegységben 1997-ben költött két pár. Fészket nem épít, harkály vájta odúkban vagy természetes faodvakban költ. Éjszakai életmódú. Az 54–62 centiméteres szárnyfesztávú, 100–190 grammos madár tollazata barnás, fehér pettyezésű. Nevét a csüdjét és ujjait borító sűrű, fehér tollazatról kapta, amely a kisebb zsákmányállatok harapásaitól védi meg. Apró rágcsálókra – pockokra, egerekre, cickányokra, pelékre – és időnként énekesmadarakra vadászik.

Cikkajánló