Ritka vendég kukkantott be a kardoskúti Fehér-tóra

Egy átrepülő példányt sikerült megfigyelni a kardoskúti Fehér-tó felett ebből a rendkívül ritka és különleges kinézetű madárfajból.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2022. szeptember 16.

Egy átrepülő példányt sikerült megfigyelni a kardoskúti Fehér-tó felett ebből a rendkívül ritka és különleges kinézetű madárfajból.

Az ugartyúk (Burhinus oedicnemus) rendkívül ritka Magyarországon, az utóbbi évtizedekben drasztikusan lecsökkent a fészkelő példányok száma, állományát mindössze 25-40 párra becsülik a szakemberek. Az 1980-as években még legalább 200 pár költött itt. A csökkenés oka minden bizonnyal a legeltetéses állattartás visszaszorulása, az ugartyúkok ugyanis kizárólag a kopár, rövidfüvű területeket kedvelik.

Szeptember 2-án sikerült megfigyelnie a Körös-Maros Nemzeti park Igazgatóság munkatársainak egy átrepülő példányt a kardoskúti Fehér-tó közelében, ami azért számít rendkívülinek, mert az utóbbi években még átrepülő vendégként sem láttak erre ugartyúkot. A madár a tó nyugati felénél repült a gyepek felett. Mivel most itt is kopár a táj, talán ez hozhatta meg a kedvét, hogy körbenézzen errefelé.

A Körös-Maros Nemzeti park Igazgatóság területén belül egyébként Dévaványa térségében van stabil fészkelőhelyük, idén ott két pár kezdett költésbe. Cserebökényben szintén költ 1-2 pár, de nem minden évben. A 2000-es évek elején Tótkomlós térségében is találtak egy-egy fészket.

Az ugartyúk Európai állománya stabil, de hazánkban nagyon ritka, így fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500000 forint.

Az ugartyúkok költőterülete Európa délebbi részein van, hazánk az északi határt jelenti, ezért vannak itt ilyen kevesen. Rovarokkal, kisebb egerekkel, pockokkal, pókokkal táplálkoznak. Jellegzetes, hatalmas nagy, sárga szemük van, ami segíti őket az éjszakai vadászatban.

A telet Afrikában töltik. Korán (március végén) érkeznek, és viszonylag későn vonulnak el, egészen októberig megfigyelhetők. Vonulás előtt csapatokba verődnek, nálunk azonban ilyet már nem lehet látni, mivel nagyon csekély a hazai állomány. Legutóbb az ezredforduló tájékán, a Kiskunságban figyeltek meg egy 40-50 példányos ugartyúk-csapatot.


Cikkajánló