Vöröslik a kardoskúti Fehér-tó medre

Különleges látvány fogadja azokat, akik ellátogatnak a kardoskúti Fehér-tóhoz, ugyanis a tómeder vörös színben pompázik, csak néhol törik meg fehér szikfoltok. De vajon miért?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Palcsek István Szilárd / Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2022. szeptember 13.

Különleges látvány fogadja azokat, akik ellátogatnak a kardoskúti Fehér-tóhoz, ugyanis a tómeder vörös színben pompázik, csak néhol törik meg fehér szikfoltok. De vajon miért?

Mivel a Fehér-tó egész nyáron teljesen kiszáradt állapotában volt, ezért a mederaljzat fehérre fakult a karbonátos feláramlások, az összegyűlt sziksó miatt. Ilyet már korábbi években is láthattunk, idén azonban – távolról nézve –, ez a fehérség alig észlelhető, mert szokatlanul sok a mederben a magyar sóballa, szinte a meder egész felületét beborítja - olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság oldalán.

A szárazságot és a sót is kiválóan tűrő sóballák mostanra már zöldről vörös színűre váltottak. A tövek nagyon magasak és nagyon terebélyesek, szinte vörös szőnyegként borítják be a tómedret.

Mivel már kezdenek széthajolni, így közelebbről a fehér meder is láthatóvá válik. A magyar sóballa mellett bár kisebb számban, de jelen van egy másik sótűrő növény, a védett sziki ballagófű is.

A nyugati meder közepén van egy érdekes, nagyobb területet elfoglaló rész, melyben 30 centiméternél is magasabb, homogén, fehér felszínű kiemelkedések vannak. A nemrég érkezett csapadék hatására a kiemelkedő részek között megállt a víz, kis tócsákat, foltokat alkotva. Amikor süt a nap, akkor ezek a vízfelületek is különleges fényben díszlenek.

Vannak olyan tócsák, amelyek kéknek mutatkoznak, de olyanok is, melyekben már elszaporodtak a mikroorganizmusok, beindult az algásodás, ezért sárgás-zöldes a színezetük.

A nyugati tófelület tehát mozaikszerűen tagolódik, miközben a magyar sóballák a csapadékvízzel feltöltött foltokban és a fehér színű, kiemelkedő részeken egyaránt jelen vannak. Bár a tócsákban gyakorlatilag csak csapadékvíz van, mégis átlátszatlanok, zavarosak, mert nagyon sok bennük a lebegő szervetlen anyag. Az első őszi esők hatására megjelenő kis vizek egyre több vonuló partimadarat is idevonzanak.

Most ti is megleshetitek ezt a színekben pompázó különleges látvány, hiszen szeptember 17-én nyílt napot tart a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága. Az év többi napján egyébként nem látogatható a Fehér-tó közvetlen környezete, ezért kár lenne kihagyni a most szombaton megrendezésre kerülő XXI. Fehértó Napját, ahol a többi program mellett szakvezetőkkel lesz lehetőség egy sétát tenni a Fehér-tó medrében, a kilátóba felmenve pedig onnan is megcsodálhatják ezt a különleges, szinte földöntúli tájat.

A XXI. Fehértó Napjáról további részleteket ide kattintva találtok.Cikkajánló