Ritkán látható lila sáskát kaptak lencsevégre

Rendben, hogy a fotón látható állat egy közönséges rétisáska, de miért lila?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tóth Tímea / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2023. szeptember 1.

Rendben, hogy a fotón látható állat egy közönséges rétisáska, de miért lila?

A Kiskunsági Nemzeti Park területén fotózták a különlegességet, és nehéz elhinni, hogy ilyen színben is pompáznak sáskák. Az egyenesszárnyúak színezete általában a rejtőzködést segíti elő, így leggyakrabban a barna és zöld árnyalatai jellemzik őket, többnyire a növényzethez és az adott terület sajátosságaihoz igazodva – olvasható a nemzetipark-igazgatóság honlapján.

Mint írják, gyakori, hogy az ugyanazon fajhoz tartozó példányok is változatos színmintázatot mutatnak, de akár egyeden belül is változhat az életkor előrehaladtával. Viszont az már nagyon ritka, hogy egy rétisáska lila színű legyen.

Ezt ugyanis egy genetikai rendellenesség, az eritrizmus okozza, amelynek hatására túl sok vörös pigment és túl kevés normál pigment termelődik.


Ennek köszönhetően rózsaszín és lila példányok alakulnak ki. Az ilyen sáskák halálozási aránya jóval magasabb a diszkrét színű társaikénál, mivel nehezebben olvadnak be a környezetükbe, és könnyebben kerülnek a ragadozók szeme elé, így rövidebb életűek, ezáltal nehezebben tudják tovább örökíteni ezt a genetikai sajátságot. Emiatt marad ritkaság ez a dominánsan öröklődő genetikai mutáció.


Cikkajánló