Rohamosan pusztulnak az erdők a Kárpátokban

A Greenpeace legújabb jelentése szerint az elmúlt két évtizedben a Kárpátok több mint 7350 km²-nyi lombkoronával borított területe veszett el a fakitermelés következtében.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Greenpeace
Forrás:
Greenpeace Magyarország
2022. november 23.

A Greenpeace legújabb jelentése szerint az elmúlt két évtizedben a Kárpátok több mint 7350 km²-nyi lombkoronával borított területe veszett el a fakitermelés következtében.

Átlagosan napi öt futballpályányi erdő tűnik el a Kárpátokból a nagymértékű és intenzív fakitermelés miatt – közölte a Greenpeace Magyarország. A zöldszervezet jelentése szerint védelem alatt álló erdőket vágnak ki, akár nemzeti parkokban és Natura 2000 területeken is.

Mint írják, az európai természetvédelem egyik legérzékenyebb területe a Kárpátok. „A biológiai sokféleség tekintetében Közép-Európának messze a legfontosabb területe. A több mint 1500 kilométer hosszan elnyúló, nyolc országot átszelő hegylánc egyedülálló életközösségeket tart fenn. A Kárpátok Európa legnagyobb őserdőkkel és öreg erdőkkel borított területe Skandinávián és az orosz tajgán kívül.”

A jelentés szerint az elmúlt két évtizedben a Kárpátok több mint 7350 km²-nyi lombkoronával borított területe veszett el a fakitermelés miatt, ami kétszer akkora, mint Párizs, Berlin, Róma, Budapest, Brüsszel és Varsó területe együttvéve. Magyarországon az Északi-középhegység, amely a Kárpátok része, szintén tele van tarra vágott foltokkal.

Becsléseik alapján, ha a fakitermelés továbbra is ebben az ütemben zajlik, akkor a jelenlegi erdős területek 20 százaléka el fog tűnni 2050-re.

A Greenpeace az erdők védelme érdekében egy petícióval egybekötött nemzetközi kampányt indított, amivel arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy dolgozzanak ki egy nemzeteken átívelő cselekvési tervet és biztosítsák a végrehajtásához szükséges uniós pénzügyi forrást is. A szervezet emellett a vállalatokat is arra kéri, hogy fejezzék be a védett erdők kitermelését.

A teljes jelentés, amit a Greenpeace az ENSZ Biodiverzitás Egyezmény részes feleinek konferenciájára (CBD COP15) készített, angolul ide kattintva olvasható, a magyar nyelvű összefoglaló pedig itt.

Cikkajánló