Romantikus nyári éjszakák csillagnézéssel

Csodáld meg a ragyogóan tiszta égboltot a Zselicben és a Hortobágyon! A világban is ritkaságnak számít!

Szerző:
Gyurina Zsolt
Fotó:
Gulyás Attila
2013. július 20.

Csodáld meg a ragyogóan tiszta égboltot a Zselicben és a Hortobágyon! A világban is ritkaságnak számít!

Romantikus és különleges túrán vehetsz részt a nyári éjszakában. Az egyik legcsodálatosabb a nyári, ragyogó csillagos égbolt - amelyben egyre kevesebb részünk van. Az ember, a települések terjeszkedése, a növekvő fényszennyezés miatt egyre kevésbé élhetjük át, ahogy a tiszta égbolton ragyognak a csillagok. A városban lakók szinte csak a legerősebb fényű csillagokat vehetik szemügyre ábrándos hangulatukban, a Tejút homályba veszik.

 

Ám van Magyarországon két, világviszonylatban is ritkaságnak számító hely (összesen 11 park működik a világban!), ahol élvezhető a valódi csillagos égbolt, mindenféle zavaró mesterséges fények nélkül. A Csillagos Égbolt Program idehaza a Zselicben és a Hortobágyon működik.

 

A Zselici Tájvédelmi Körzetet Európában elsőként terjesztették fel nemzetközi csillagoségbolt-park címre 2009-ben, majd nem sokkal később a Hortobágyi Nemzeti park is csatlakozott a programhoz. A Hortobágy többek között azért különleges, mert a nemzetközi madárvándorlási útvonalak metszéspontjában fekszik, több nagy madárcsapat repülési útvonalában, de ugyancsak sok a fészkelő fajok száma.

 

Mind a Zselicben, mind a Hortobágyon lehetőség nyílik arra, hogy nagyjából minden hónapban egyszer vezetett túrán ismerkedj meg a csillagos égbolt rejtelmeivel. Ezek általában 3-4 órás programok, amelyek tartalmaznak egy körülbelül másfél órás, pár kilométeres rövid gyalogtúrát. Közben a szakavatott vezető megismertet a csillagok és a park világával. Természetesen lehetőség van arra is, hogy magad találj olyan részt a parkokban, ahonnét megcsodálhatod a nyári égboltot, vezető nélkül. Akár egy szombat este is nekivághatsz egy kis romantikus csillagnézésnek egyedül vagy másokkal.

 

Hasznos információk
Kép
VEZETETT PROGRAMOK

Legközelebb augusztus 10-én lesznek vezetett programok a Zselicben illetve a Hortobágyon. Részvételi díj: 800 Ft (felnőtteknek), 600 Ft (18 éves korig) a Zselicben, 2500 Ft (felnőtteknek), 1500 Ft (diákoknak) a Hortobágyon.

Térképen (itt és itt) nagyjából látható, melyik területre érdemes menned, amennyiben egyedül vágsz neki az éjszakai kalandnak.

 

 

 

Cikkajánló