Rügyfakadás előtti folyótisztítás a Tiszán

Idén a sár jelentősen megnehezítette a petkalózok munkáját, a negyedik alkalommal megrendezett hulladékszedés mégis rekordot döntött: 1,5 tonna szennyező anyagtól mentesítették a Szipa-főcsatorna alatti ártéri erdőt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
PET Kupa Egyesület
Forrás:
PET Kupa Egyesület
2024. március 8.

Idén a sár jelentősen megnehezítette a petkalózok munkáját, a negyedik alkalommal megrendezett hulladékszedés mégis rekordot döntött: 1,5 tonna szennyező anyagtól mentesítették a Szipa-főcsatorna alatti ártéri erdőt.

Március 2-3-án immár negyedik alkalommal szervezett kétnapos ártér tisztító akciót a PET Kupa Egyesület. Közel 40 petkalóz, köztük a PET Kupa versenyeken évek óta részt vevő, mindenre elszánt csapattagok tisztították meg a Tisza, a Szamos és a Kraszna összefolyása alatti Natura 2000-es területet, a folyó tiszaszalkai kanyarjában. 2018, 2019 és 2020-ban már jártak itt a kalózok, akik minden alkalommal 1 tonnányi szennyező anyag szedtek össze a területen, azonban

idén rekord mennyiségtől, 1,5 tonnányi hulladéktól sikerült megszabadítani az ártéri erdőt.

A tiszaszalkai kanyar 1 folyamkilométeres szakaszán zajlott a munka. Néhol a folyótól több mint száz méter távolságra is találtak szemetet. Az összegyűlt hulladék legnagyobb részét, majdnem 90%-át PET-palackok adták, ugyanakkor meglepő eredmény, hogy a területről összesen 7 zsáknyi, 60 kg össztömegű üveget is sikerült összegyűjteni, ami messze elmarad a „megszokott” felső-tiszai arányoktól. Végül összesen 59 PET-bálába lett összepréselve a körforgásba visszaforgatható hulladék.

Sajnos sok szemetet nem lehet újra hasznosítani: az olajjal, festékkel vagy más anyaggal szennyezett hulladék ezúttal is a kommunális zsákokba kerültek. Ide tartozik minden máshova nem besorolható tárgy is, úgy mint a papucsok, cipők, játékok stb.

Kutatásról is szólt a dolog
Az önkéntesek még 2018-ban kutatási céllal a Natura 2000-es ártéri területen egy 10 méter x 25 méteres mintaterületet jelöltek ki, amin belül az összegyűjtött hulladékot 35 kategóriába sorolták. A kijelölt mintaterületen összesen 3039 darab szennyező anyagot találtak. A mennyiségi toplista élén a 0,5 liternél nagyobb űrtartalmú PET-palackok végeztek, ezt a kisméretű polisztirol darabok követték.

Ugyanezt a területet vizsgálva idén a kisméretű polisztirol darabokból volt a legtöbb, míg a dobogó 2. helyére csúsztak a 0,5 liternél nagyobb űrtartalmú PET-palackok. A kijelölt területen összesen 722 darab szennyező anyagot találtak.Az adatok összehasonlítása és részletes elemzése további feladat lesz, hiszen 2018-ban a területen fellelhető mennyiség több évtizede is ott lehetett, míg a mostani adatok az elmúlt 6 év „hulladéktermését” mutatták meg.

Te is csatlakozhatsz!
A PET Kupa Egyesület folyamatosan várja önkéntesek jelentkezését, amit az űrlap kitöltésével lehet megtenni. Aki pedig megmérettetné magát és csapatát egy PET Kupa versenyen, az 2024. március 18-ig még nevezhet az V. Bodrogi – XII. Tiszai PET Kupára: ttapp.hu


Cikkajánló