Sasaggastyán bukkant fel a Hortobágyon

A 18 éves példány jelenleg a legidősebb, ismert korú hazai jelölésű rétisas, ami megkerült.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Kovács Anita - MME
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)
2024. április 14.

A 18 éves példány jelenleg a legidősebb, ismert korú hazai jelölésű rétisas, ami megkerült.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület számolt be arról, hogy április 6-án egy 2006-ban gyűrűzött rétisas sikerült lefotózni a Hortobágyon. A Gémné Kovács Anita által lencsevégre kapott madár életkorával hazai rekordernek számít az itthon jelölt és észlelt rétisasok listáján.

Hazánkban korábban is megfigyeltek már 18 éves rétisast, de azt a példányt, nem nálunk, hanem Észtországban gyűrűzték. A világon a legidősebb rétisas az Európai Madárgyűrűzési Szövetség életkor rekord listáján egy finn gyűrűs madár, a jelölését követően 35 évre rá került elő.

Magyarországon az utóbbi évtizedben, évente 50-70 rétisas fiókát jelölnek. A hazai gyűrűs madarak elsősorban itthon és a szomszédos országokban, a Kárpát-medencén belül kerülnek meg. Eddig 221 külföldi gyűrűs rétisas került meg itthon – olvasható a mme.hu-n.

FOKOZOTTAN VÉDETT MADARUNK

A rétisas (Haliaeetus albicilla) hazánkban fokozottan védett (természetvédelmi értéke 1 millió forint), de nemcsak emiatt különleges, hanem azért is, mert a legnagyobb európai sasként tartjuk számon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület legfrissebb adatai szerint a faj hazai fészkelőállománya 260-270 pár körül mozog, ám sajnos még mindig veszélyben van. A populáció 70-es évekbeli megcsappanását a mérgezések és az élőhelyek elvesztése okozta, ami továbbra is megoldandó feladat a természetvédelem számára.

Cikkajánló