Túraajánlat

Shrek-féle birodalom a fővárosban

Nemrég adták át Budapest egyik nem mindennapi természeti látványosságánál, a Merzse-mocsárnál azt a madármegfigyelő tornyot, ahonnan ezentúl optimális körülmények között fürkészheted a színes madárvilágot. Ha a kilátóból lejőve nem rohansz haza, még egy vadregényes tanösvényt is felfedezhetsz.

Szerző:
Szatmári Zoltán
Fotó:
Szatmári Zoltán
Shutterstock
2015. november 10.

Nemrég adták át Budapest egyik nem mindennapi természeti látványosságánál, a Merzse-mocsárnál azt a madármegfigyelő tornyot, ahonnan ezentúl optimális körülmények között fürkészheted a színes madárvilágot. Ha a kilátóból lejőve nem rohansz haza, még egy vadregényes tanösvényt is felfedezhetsz.

Amikor szerkesztőségünkben landolt a hír, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér tőszomszédságában megbújó vizes élőhelyen átadtak egy új madármegfigyelő tornyot, elhatároztam, hogy a közeljövőben én is meglátogatom a területet. Azért vállalkoztam szívesen a mocsárvilág bejárására, mert mindig is különös vonzalmat éreztem a vizes élőhelyek iránt.

 

02_dsc_0026jav.jpg


A mocsár alig 20 perces vonatozással érhető el. A Keleti pályaudvarról induló vonatokkal lehet a leggyorsabban eljutni a hőn áhított desztinációhoz, és Rákoskert megállójánál célszerű leszállni. Innen már könnyű dolgunk van, ugyanis több tájékoztató tábla is mutatja az utat.

 

001_dsc_0149.jpg


Alig tettem meg néhány lépést, egymástól pár méterre két békát vettem észre: egyiket egy fán, a másikat az aszfalton. Az előbbi nem mászott fára, hanem odafestették, ugyanis ez a jele a Merzse-mocsár vizes élőhelyének, az utóbbi életét viszont egy óvatlan aszfaltbetyár olthatta ki a hajnali órákban. Gondoltam is magamban, ha ilyen környezetben járunk, nem ártana figyelmesebben vezetni.

 

01_dsc_02uj.jpg


A ferihegyi irányítótorony felé vezető széles földúton észrevettem, hogy a hajnali pára gyöngysorként rakódott a növények szárain himbálózó pókhálókra. Tetszett a mocsárvilághoz tartó felvezetés.

 

03(11).jpg


A mocsár „bejáratához” tartozó parkolót gépkocsival is meg lehet közelíteni, de nem érdemes, mert a földúton egy 10-12 perces sétával is elérhető, és ha esős időszakban keressük fel e vizes élőhelyet, jó eséllyel szlalomozhatunk a méretes kátyúk között.

 

03_dsc_0046.jpg


A vadregényes erdősávon át kígyózó úton a távolból már messziről felsejlett az új madármegfigyelő kilátó sárgásbarna építménye.

 

dsc_0076.jpg
  
07_dsc_0073.jpg

 

A vizes élőhely korábban lényegesen nagyobb kiterjedésű volt, mint ma, de sajnos számos negatív folyamatnak köszönhetően a mocsár jelentősen zsugorodni kezdett. A természetnek nem tett jót a közeli vasútépítés sem, ugyanis a töltés nagymértékben blokkolja az ide szivárgó vizeket.

 

05_dsc_0059.jpg

 

A vizes élőhely három részből tevődik össze: a Kis-Merzséből, a Nagy-Merzséből, valamint az erdősfoltokkal, rétekkel, legelőkkel tarkított Gyolcs-rétből. A területet 1970-es években nyilvánították védetté. Az információs táblák hasznos tudásmorzsákkal látják el a kirándulókat. A kisebb táblák interaktívak, forgathatók: egyik oldalukon egy kérdés, másik oldalukon a válasz olvasható.

 

17_dsc_0115.jpg


Az idei évben szerencsére jó állapotú mocsár várja az érdeklődőket. Természetesen a mocsárvilágban fellelhető víz mennyisége jelentősen függ az adott év időjárásától, például attól, hogy nyáron milyen hosszú időszakot ölel fel a kánikula, valamint a csapadék mennyiségétől. A korábban telepített erdősáv óriási párologtató felülete is befolyásolja a mocsár minőségét.

 

16_dsc_0106_jav.jpg

 

Az MME folyamatosan jelen van a területen. Másfél évtized alatt közel kétszáz madárfajt figyeltek meg a szakemberek. Olyan ritka és védett fajokat sikerült regisztrálniuk, mint a kerecsensólyom és a barna rétihéja, de a nádasban is számos madárfaj lel kiváló menedékre.
Budapest közigazgatási területén ekkora méretű vizes élőhely nem sok helyen található. Az MME-től tudtam meg, hogy a fővárosban itt figyelték meg előszőr a fokozottan védett bölömbikát költés közben.

 

bolombika.jpg

Bölömbika

 

A fauna igen gazdag e háborítatlan területen. Fővárosi viszonylatban itt él a mogyorós pele legnagyobb állománya, de a békafajok is szép számmal képviseltetik magukat. A tavaszi hónapokban csak úgy zsong a nádas a madárdaltól és a békák koncertjeitől.

 

mogyoros_pele.jpg
  
15(9).jpg

Mogyorós pele és vöröshasú unka


A növényritkaságok között főleg az orchideafajok érdemeltek említést: szúnyoglábú bibircsvirág, mocsári kosbor stb.

 

szunyoglabu_bibircsvirag.jpg

Szúnyoglábú bibircsvirág

 

A Merzse-mocsár körül egy 6 km hosszú tanösvény kanyarog, amelynek kiindulási és végpontja is a rákoskerti vasútállomás. Már önmagában az nagy élmény, ha körbejárjuk az őshonos fákkal övezett útvonalat, de a táblablokkokat olvasgatva még hasznos, érdekes információkra is szert tehetünk. Ha kedvünk szottyan, megpihenhetünk a tanösvény mentén elhelyezett padoknál, s meseszép környezetben költhetjük el elemózsiánkat.

 

09_dsc_0083.jpg


Évtizedekig a madárles a mocsár közepén éktelenkedett, de ez nem bizonyult túl szerencsésnek, így ezúttal okos döntés született. Az MME szakmai felügyeletével megalkotott új kilátó a vizes élőhely közvetlen közelébe került, ahonnan közel 8 méter magasból szemlélhetjük a madárvilágot.

 

10_dsc_0131.jpg

 


Itt találod a Merzse-mocsarat:

 A Merzse-mocsár és környéke az év bármely szakaszában ingyenesen látogatható. Kiváló lehetőség kínálkozik gyalogtúrázásra, lovaglásra, valamint kerékpározásra, de a kijelölt túraútvonalról nem szabad letérni. Tüzet rakni tilos!
 

Cikkajánló
Miben segíthetünk?