Shrek-féle birodalom a fővárosban

Nemrég adták át Budapest egyik nem mindennapi természeti látványosságánál, a Merzse-mocsárnál azt a madármegfigyelő tornyot, ahonnan ezentúl optimális körülmények között fürkészheted a színes madárvilágot. Ha a kilátóból lejőve nem rohansz haza, még egy vadregényes tanösvényt is felfedezhetsz.

Szerző:
Szatmári Zoltán
Fotó:
Szatmári Zoltán
Shutterstock
2015. november 10.

Nemrég adták át Budapest egyik nem mindennapi természeti látványosságánál, a Merzse-mocsárnál azt a madármegfigyelő tornyot, ahonnan ezentúl optimális körülmények között fürkészheted a színes madárvilágot. Ha a kilátóból lejőve nem rohansz haza, még egy vadregényes tanösvényt is felfedezhetsz.

Amikor szerkesztőségünkben landolt a hír, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér tőszomszédságában megbújó vizes élőhelyen átadtak egy új madármegfigyelő tornyot, elhatároztam, hogy a közeljövőben én is meglátogatom a területet. Azért vállalkoztam szívesen a mocsárvilág bejárására, mert mindig is különös vonzalmat éreztem a vizes élőhelyek iránt.

 A mocsár alig 20 perces vonatozással érhető el. A Keleti pályaudvarról induló vonatokkal lehet a leggyorsabban eljutni a hőn áhított desztinációhoz, és Rákoskert megállójánál célszerű leszállni. Innen már könnyű dolgunk van, ugyanis több tájékoztató tábla is mutatja az utat.

 Alig tettem meg néhány lépést, egymástól pár méterre két békát vettem észre: egyiket egy fán, a másikat az aszfalton. Az előbbi nem mászott fára, hanem odafestették, ugyanis ez a jele a Merzse-mocsár vizes élőhelyének, az utóbbi életét viszont egy óvatlan aszfaltbetyár olthatta ki a hajnali órákban. Gondoltam is magamban, ha ilyen környezetben járunk, nem ártana figyelmesebben vezetni.

 A ferihegyi irányítótorony felé vezető széles földúton észrevettem, hogy a hajnali pára gyöngysorként rakódott a növények szárain himbálózó pókhálókra. Tetszett a mocsárvilághoz tartó felvezetés.

 A mocsár „bejáratához” tartozó parkolót gépkocsival is meg lehet közelíteni, de nem érdemes, mert a földúton egy 10-12 perces sétával is elérhető, és ha esős időszakban keressük fel e vizes élőhelyet, jó eséllyel szlalomozhatunk a méretes kátyúk között.

 A vadregényes erdősávon át kígyózó úton a távolból már messziről felsejlett az új madármegfigyelő kilátó sárgásbarna építménye.

 

  

 

A vizes élőhely korábban lényegesen nagyobb kiterjedésű volt, mint ma, de sajnos számos negatív folyamatnak köszönhetően a mocsár jelentősen zsugorodni kezdett. A természetnek nem tett jót a közeli vasútépítés sem, ugyanis a töltés nagymértékben blokkolja az ide szivárgó vizeket.

 


 

A vizes élőhely három részből tevődik össze: a Kis-Merzséből, a Nagy-Merzséből, valamint az erdősfoltokkal, rétekkel, legelőkkel tarkított Gyolcs-rétből. A területet 1970-es években nyilvánították védetté. Az információs táblák hasznos tudásmorzsákkal látják el a kirándulókat. A kisebb táblák interaktívak, forgathatók: egyik oldalukon egy kérdés, másik oldalukon a válasz olvasható.

 


Az idei évben szerencsére jó állapotú mocsár várja az érdeklődőket. Természetesen a mocsárvilágban fellelhető víz mennyisége jelentősen függ az adott év időjárásától, például attól, hogy nyáron milyen hosszú időszakot ölel fel a kánikula, valamint a csapadék mennyiségétől. A korábban telepített erdősáv óriási párologtató felülete is befolyásolja a mocsár minőségét.

 

 

Az MME folyamatosan jelen van a területen. Másfél évtized alatt közel kétszáz madárfajt figyeltek meg a szakemberek. Olyan ritka és védett fajokat sikerült regisztrálniuk, mint a kerecsensólyom és a barna rétihéja, de a nádasban is számos madárfaj lel kiváló menedékre.
Budapest közigazgatási területén ekkora méretű vizes élőhely nem sok helyen található. Az MME-től tudtam meg, hogy a fővárosban itt figyelték meg előszőr a fokozottan védett bölömbikát költés közben.

 

Bölömbika

 

A fauna igen gazdag e háborítatlan területen. Fővárosi viszonylatban itt él a mogyorós pele legnagyobb állománya, de a békafajok is szép számmal képviseltetik magukat. A tavaszi hónapokban csak úgy zsong a nádas a madárdaltól és a békák koncertjeitől.

 

  

Mogyorós pele és vöröshasú unka


A növényritkaságok között főleg az orchideafajok érdemeltek említést: szúnyoglábú bibircsvirág, mocsári kosbor stb.

 

Szúnyoglábú bibircsvirág

 

A Merzse-mocsár körül egy 6 km hosszú tanösvény kanyarog, amelynek kiindulási és végpontja is a rákoskerti vasútállomás. Már önmagában az nagy élmény, ha körbejárjuk az őshonos fákkal övezett útvonalat, de a táblablokkokat olvasgatva még hasznos, érdekes információkra is szert tehetünk. Ha kedvünk szottyan, megpihenhetünk a tanösvény mentén elhelyezett padoknál, s meseszép környezetben költhetjük el elemózsiánkat.

 


Évtizedekig a madárles a mocsár közepén éktelenkedett, de ez nem bizonyult túl szerencsésnek, így ezúttal okos döntés született. Az MME szakmai felügyeletével megalkotott új kilátó a vizes élőhely közvetlen közelébe került, ahonnan közel 8 méter magasból szemlélhetjük a madárvilágot.

 

 


Itt találod a Merzse-mocsarat:

 A Merzse-mocsár és környéke az év bármely szakaszában ingyenesen látogatható. Kiváló lehetőség kínálkozik gyalogtúrázásra, lovaglásra, valamint kerékpározásra, de a kijelölt túraútvonalról nem szabad letérni. Tüzet rakni tilos!
 

Cikkajánló